Antalya

"Çılgın şef"in son şaheseri: Çikolatadan gramofon

11:30 07 Temmuz 2016
"Çılgın şef"in son şaheseri: Çikolatadan gramofon

HÜSEYİN KANBER - Antika objelerin çikolatadan benzerlerini yapan şef Ali Keskin, 108 yıllık antika bir gramofonun çikolatadan çalışır durumdaki benzerini yaptı.

Tadı ve kokusuyla birçok insana mutluluk veren çikolata, çılgın eserler ortaya çıkaran bir mutfak şefinin elinde adeta sanat eserlerine dönüştü. Antika objelerin çikolatadan birebir benzerlerini yapan, aşçı meslektaşlarınca "çılgın şef" olarak anılan Antalyalı şef Ali Keskin, mekanik aksamı ve iğnesi dışında tamamı çikolatadan, çalışır durumda gramofon yaptı.

Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TASFED) olarak Almanya'nın Erfurt kentinde 4 yılda bir düzenlenen Uluslararası IKA Gastronomi Olimpiyatları'na hazırlandıklarını söyledi.

Bu yarışma için 6 ürün kurguladıklarını ifade eden Keskin, çok zor bir yarışma olması nedeniyle, neredeyse yapılması imkansız ürünler ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti.

1908 yapımı antika bir gramofondan yararlanarak çikolatadan çalışır durumda bir gramofon yaptıklarını anlatan Keskin, "Yaklaşık 3 aydır bunun üzerinde çalışıyoruz. Gramofonun içindeki mekanizması, yani motoru haricinde diğer bütün aksamları saf çikolatadan yaptık. Bu gramofon için 15 kilo çikolata kullandık." diye konuştu.

Kadranı, akrep ve yelkovanı dahi çikolatadan çalışır durumda bir de masa saati yaptıklarını ifade eden Keskin, "Saatin de içindeki küçük mekanizma dışında her yeri hiçbir katkı maddesi olmadan saf çikolatadan yapıldı. Bu saat için 20 kilogram çikolata kullandık." dedi.

Keskin, yarışma için 1905 model bir daktiloyu da makara ve mekanizmalarına kadar 7 kilogram çikolatadan ürettiklerini söyledi.

- Olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil edecek

Ekim ayında Almanya'da yapılacak olimpiyatlarda Türk Milli Takımı adına yarışacaklarını belirten Keskin, şöyle konuştu:

"Burası oldukça zorlu bir yarışma. Jüri, eserleri büyük bir dikkat ve titizlikle inceliyor. Detaylı ve işçiliği çok olan ürünler yapmayı denedik. Sıra dışı, zor mekanik ürünleri yapmayı deniyoruz. Milli takım adına ülkemizi çok iyi bir şekilde temsil edeceğimizi umut ediyorum. 2,5 ay kadar daha hazırlık yapacağız ve olimpiyatlara katılacağız."

Yaklaşık 5 yıldır antika ürünlerin çikolatadan benzerlerini yaptığını anlatan Keskin, bu eserleri yapmak için antika pazarlarından objeler satın alarak biriktirmeye başladığını kaydetti. Keskin, çikolatasını yaptığı antika ürünleri toplarken ciddi bir koleksiyonun da sahibi olduğunu bildirdi.

- Yarışmalardan madalyalarla dönüyor

Çikolatadan yapmayı düşündüğü her objeyi orijinal olarak Türkiye'de bulamadığını da belirten Keskin, bazı objeleri yurtdışından getirtmek zorunda kaldığını söyledi. İki yardımcısıyla sıkı şekilde yarışmalara hazırlandıklarını dile getiren Keskin, son olarak İngiltere'de yapılan uluslararası yarışmada bireysel kategoride 2 altın, 1 gümüş ve 1 klasman birinciliği, takım olarak da 16 altın madalya kazandıklarını kaydetti.

- "Yemek istiyorlar"

Çikolatadan yaptığı gramofonu dinleyen arkadaşlarının çok güzel tepkiler verdiğini anlatan Keskin, "Çok güzel çalıyor ve kokuyor deyip yemek istiyorlar." diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.