Antalya

EXPO Antalya'daki "Çin Bahçesi" Türkiye'ye hediye edildi

16:16 29 Eylül 2016
EXPO Antalya'daki "Çin Bahçesi" Türkiye'ye hediye edildi

EXPO 2016 Antalya'da en çok ziyaret edilen bahçelerden olan Çin Bahçesi, iki ülke ilişkilerinin 45. yıl dönümü anısına Türkiye'ye hediye edildi.

EXPO 2016 Antalya Ajansından yapılan yazılı açıklamaya göre, Çin Halk Cumhuriyeti'nin, ülke dışındaki bir bahçecilik sergisinde bugüne kadar açtığı en büyük bahçe olma özelliği taşıyan EXPO 2016 Antalya sergi alanındaki 3 bin 150 metrekarelik Çin Bahçesi'nin devri dolayısıyla tören düzenlendi.

Törene, Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Başkanı Bernard Oosterom, AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe, Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi Yu Hongyang, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık, EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök ve diğer davetliler katıldı.

Törende konuşan Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, 22 Nisan'da yapılan açılışın ardından Çin Bahçesi'ni yaklaşık 180 bin kişinin ziyaret ettiğini ve Çin kültürünü yakından tanıma fırsatı bulduğunu kaydetti.

Bahçenin, ziyaretçi ve misafirlerinden kazandığı beğeni ve takdirlerin yanı sıra uzmanların incelemelerinden de başarıyla geçtiğini belirten Büyükelçi Yu Hongyang, "Çin Bahçesi EXPO 2016 Antalya'nın çiçek ve çocuk teması çerçevesinde Çin'e özgü bitkilerle özel tasarlanan bonsai manzaraları, Çin'in yabani çiçekleri fotoğraf sergisi, Çin'in güzel köyleri fotoğraf sergisi, Çinli genç ve çocukların Çin hat ve resim eserleri sergisi gibi faaliyetlerle doğadan gelip daha da üst seviyeye çıkmak felsefesini yansıtan ve Çin'e özgü zengin unsurları içeren güzel bir bahçedir." dedi.

- "Önemli bir simge"

Çin Bahçesi'nin, insan ve doğanın bir arada yaşama hedefini yansıttığını ifade eden Hongyang, bahçenin devir teslim töreninin iki ülke arasındaki derin dostluğu ve yoğun kültürel iletişimin önemli bir simgesi anlamı taşıdığını söyledi.

AIPH Başkanı Bernard Oosterom da Çin'in uluslararası bahçecilik sergilerinde yaptığı bahçelerde her türlü detayı içeren bahçe dizaynı, çiçek seçimi, inşaat, bakım ve planlamalarıyla izleyenler için muhteşem eserler ortaya çıkardığı belirtti. "Bu bahçe kendinizi Çin'de hissedebileceğiniz kadar özel." diyen Oosterom, "Türkiye için bugün Çin'den bu hediyeyi almak büyük bir onur." ifadesini kullandı.

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Kök de Çin'in EXPO 2016 Antalya'ya katılımının iki ülke arasında asırlardır süren derin dostluğa katkı sağladığını bildirdi. Çin Bahçesi'nin EXPO 2016'nın en beğenilen ve en çok ziyaret edilen bahçelerinden birisi olduğuna dikkati çeken Kök, bahçenin yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Çin-Türk diplomatik ilişkilerinin 45. yıl dönümü anısına Türkiye'ye hediye edilen Çin Bahçesi, dünya soyut kültürel mirası olan Çin'deki Suzhou Bahçesi referans alınarak kuruldu. Çin Bahçesi'nde modern çiçekçilik ve ekolojik medeniyette Çin'in artan başarısı, tarihi ve zengin çiçekçilik kültürü sergileniyor. Çin Bahçesi EXPO 2016 Antalya'nın resmi kapanış tarihi olan 30 Ekim'in ardından da EXPO alanında varlığını sürdürmeye devam edecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.