Antalya

OSBÜK Başkan Yardımcısı Bahar:

10:53 30 Eylül 2016
OSBÜK Başkan Yardımcısı Bahar:

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkan Yardımcısı Ali Bahar, "Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 900 dönümlük yeni tahsis alanımız var, önümüzdeki hafta bunu bakanlığa sunacağız, bir engel çıkmazsa bu tahsis gerçekleşecek" dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilciliği üyeleriyle bir araya gelen Bahar, ekonomiye ve sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bahar, halen 260 firmanın faaliyet gösterdiği Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nin genişletilmesi için bölgenin iki tarafında biri 400 dönüm, diğeri 500 dönüm olmak üzere toplam 900 dönümlük yeni tahsis alanı yaratıldığını söyledi.

Tahsis alanıyla ilgili düzenlemenin önümüzdeki hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulacağını belirten Bahar, yeni tahsis alanları için yılın başında 220 talep bulunduğunu, ancak şu anda sanayicinin yatırım iştahının biraz azaldığını, 5-6 tahsisin geri verildiğini kaydetti.

Bahar, "Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 900 dönümlük yeni tahsis alanımız var, önümüzdeki hafta bunu bakanlığa sunacağız, bir engel çıkmazsa bu tahsis gerçekleşecek. Mesela isteyenlerle görüşüyoruz, 'istiyor musun' dediğimizde, 'bu sefer beni pas geçelim, bir daha yer çıktığında alalım' diyenler var, iade edenler var, alıp yatırımda gecikenler var. Yılın başında yeni tahsis alanlarıyla ilgili 220 müracaat vardı. Ancak şu anda sanayicinin yatırım iştahı eskiye nazaran azaldı" dedi.

Antalya'da sanayi için en önemli eksikliklerden birinin liman, diğerinin demiryolu olduğunu dile getiren Bahar, limanda navlun bedellerinin yüksek olduğunu, ayrıca limana demiryolunun mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı.

Antalya'nın Las Vegas gibi olması gerektiğini anlatan Bahar, "Las Vegas, ABD'de bir turizm destinasyonu. Arkasında dev bir üretim sanayinin olduğu Nevada. Antalya'nın da önünde nefis bir sahil şeridi, önemli bir turizm destinasyonu. Arkasında da dev bir havza var. Bu havzayı turizmi destekleyen sanayi ile değerlendirmeliyiz. Ağır sanayi yapamayız ama bilişim için mükemmel bir havza." diye konuştu.

Antalya'da turizmcilerin uçak düşürülme olayından sonra istediği her şeyi aldığını ve turizm sektörünün ciddi şekilde desteklendiğini ifade eden Bahar, sanayicinin ise istediği desteği alamadığını savundu. Bahar, "Oysa Antalya'nın tamamının, esnaftan sanayiciye, tarımla uğraşan köylüden ihracatçıya her kesimin desteklenmesi gerekiyordu. Çünkü bir alanda yaşanan sorun hepsine sıçrıyor. Tüm sektörler birbirini etkiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Çek Yasası ve Kıdem Tazminatı

Çek Yasası'nın mutlaka değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Bahar, söz konusu yasanın kalıcı olmadığını ve uygulanabilirliğinin bulunmadığını iddia etti. Bahar, "Bu yasaya 'hayır' diyenler bunun mağduriyetini yaşayanlar ve bu enstrümanı kullananlar. Yasadan memnun olanlar ise sadece bürokratlar ve maaşlılar. Yani kullanmayanlar memnun, kullananlar memnuniyetsiz. Kime bakmak lazım bu konuda? Bu enstrümanı kullananlara bakmak lazım. Yani zurnayı kullanmayana 'sesi nasıl' diye sorarsan ancak dinleyici olarak bilir. Ama 'üfle bakalım kardeşim' dersen zurnadan ses çıkmaz." ifadelerini kullandı.

Gündeme alınması gereken önemli konulardan birinin kıdem tazminatı olduğunu belirten Bahar, sanayicinin üzerindeki kıdem tazminatı yükünün tarif edilemeyeceğini söyledi. Kıdem tazminatının prim olarak yatırılıp bir fonda birikmesi gerektiğini kaydeden Bahar, "Bazı sanayiciler fabrikasını satsa işçisinin kıdem tazminatını ödeyemez. Kıdem tazminatı sistemi hem işçi hem de sanayici için kötü." diye konuştu.

Üretim Reform Paketi Kanun Tasarısı Taslağı'nın son şeklinin OSBÜK tarafından Antalya'da verildiğini ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulduğunu bildiren Bahar, söz konusu taslak yasalaşırsa OSBÜK'ün çok daha etkili bir kuruluş haline geleceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.