Antalya

Muratpaşa'da bitkisel atıklar gübreye dönüştürülüyor

12:27 16 Ekim 2016
Muratpaşa'da bitkisel atıklar gübreye dönüştürülüyor

Muratpaşa Belediyesi, mahallelerden toplanan bahçe atıkları ve budanan ağaç dallarını organik gübreye dönüştürerek, belediyeye ait park ve bahçelerde kullanmaya başladı.

Muratpaşa Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre için çözümler üretmeye çalışan belediye, site ve apartmanların bahçelerinde oluşan atıkları ve ağaç dallarını doğal gübreye dönüştürüyor.

Mahallerden belli günlerde toplanan her türlü kuru ve yeşil ot ile ağaç budamaları sırasında ortaya atıklar gübre haline getirilmeden önce yerinde öğütülüyor. Bu işlemle küçük parçalara ayrılan atıklar sonrasında doğal gübreye, kompost haline dönüşmesi için harmanlanıyor.

Harmanlama işlemi için parçalara ayrılmış organik maddeler, üre gübresi ilave edilerek katlama yapılıyor. Oluşturulan yığın zaman zaman karıştırılarak havalandırılırken yüzde 45–60 oranda su kütlesini kaybetmemesi için yığın sürekli nemli tutuluyor. Bu işlemlerin ardından 3 ay gibi bir sürede kompost kullanıma hazır hale geliyor. Bu şekilde elde edilen organik gübre Muratpaşa Belediyesinin park ve bahçelerinde kullanılıyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.