Antalya

Ev kadınları "hatha yoga" ile stres atıyor

10:41 26 Şubat 2017
Ev kadınları "hatha yoga" ile stres atıyor

Kemer ilçesinde Belediye Başkanı Mustafa Gül'ün eşi Neşe Gül tarafından verilen "hatha yoga" dersi, ilçede yaşayan ev kadınlarının stresten uzak bir yaşam sürmelerine yardımcı oluyor.

Kuzdere Mahallesi'ndeki Semt Evi'nde Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül'ün eşi Neşe Gül tarafından verilen yoga kursuna 15 ev kadını katılıyor. Kadın kursiyerler, günlük hayatta evde yaşadıkları stres ve yorgunluklarını, öğrendikleri yoga ile atmaya çalışıyor.

Haftada iki gün birer saatlik yoga kursuna katılan ev kadınları, nefes teknikleri, meditasyon, duruşlar yaparak, bulaşık, yemek, ütü, çamaşır, temizlik gibi işlerden sonra yaşadıkları yorgunluk ve stresten kurtulmaya çalışıyor.

Hatha yoga eğitmeni Neşe Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoganın bedensel ve fiziksel olarak sağlığa odaklı olduğunu, "Ha" kelimesinin güneş, "tha" kelimesinin ise ay anlamına geldiğini anlattı.

Yogilere göre güneşin fiziksel, ayın ise zihinsel enerji yaydığını ve ikisinin bir araya gelmesiyle sağlığın ortaya çıktığını dile getiren Gül, hatha yogada bedensel egzersizlerin daha ağırlıklı olduğunu ve nefes teknikleri, meditasyon, rahatlama ve dinlenme pozisyonları bulunduğunu belirtti.

- "Ev hanımları yogaya gelmek için can atıyor"

Hatha yoganın Kemer'de fazla tanınmadığına söyleyen Gül, sosyal medyadan tanıtımını yaptıktan sonra ev kadınlarının yogaya yapmaya gelmek için adeta "can attığını" anlattı.

Gül, ders verdiği semt evinde yeterli kapasitede yerleri olmadığı için sayı sınırı koyduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Ev hanımları ilk başlarda ne olduğunu bilmedikleri için çekimser yaklaştılar. Zamanla sağlık açısından faydalarını görmeye başladıklarında ise yogayı daha çok sevdi. Ev hanımlarından güzel yorumlar almaya başlayınca da daha fazla kişiye ulaşmaya çalıştım. Ev hanımlarının arasında yıllardır ağrıyan ayağı iyileşen, sigarayı bırakan, yoga sayesinde bel ağrıları nedeniyle yatağını değiştirmekten vazgeçenler var. Hatha yoga her yaşta yapılabilir. Hatha yoga, rahat kıyafetlerle çorapsız ve herhangi bir kilimin üzerinde de yapılabilen bir türdür. Hatha yoga, ayağını başının üzerine koymak değil, insanın kendi kendisiyle tanışmasıdır."

- Yeşilçam eski oyuncusu da kursiyerlerden

Kemer'de yaşayan eski Yeşilçam oyuncusu Serpil Nur ise hayatı boyunca sürekli spor yaptığını, yoga ile Neşe Gül sayesinde tanıştığını ifade etti.

Nur, yogaya başlama amacının hem fit olmak hem de vücudunu dinlemek olduğunu anlatarak, "Bel ağrılarıma iyi geliyor. Menisküs ameliyatı oldum. 'Yoga yapamazsın' dediler ama ben yapmaya karar verdim ve şu anda rahat hareket ediyorum. Yoga bana, kendime geri dönüşüm gibi geliyor. Yani özüme dönüyorum ve hayata bakış açım daha farklı oluyor. Bir saatlik yoga ile 15 gün yatıp dinlenmiş gibi oluyorum." diye konuştu.

Kursiyerlerden ev kadını Münevver Erkal yogayı ilk başlarda parmak işaretleriyle ve oturarak yapılan bir spor sandığını, başladıktan sonra evde yıkadığı bulaşıktan bile zevk aldığını dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.