Antalya

Cuma hutbesini işaret diliyle aktarıyor

12:27 04 Mart 2017
Cuma hutbesini işaret diliyle aktarıyor

SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da matematik öğretmeni olarak atandığı işitme engelliler ortaokulunda işaret dilini öğrenen Mustafa Sulubulut, cuma namazlarında vaaz ve hutbeyi işaret diliyle işitme engellilere iletiyor.

Kepez İşitme Engelliler Ortaokuluna 2011'de matematik öğretmeni olarak atanan Mustafa Sulubulut, öğrencilerinden zamanla işaret dilini öğrendi.

Sulubulut, işaret dilini geliştirerek kursa gitti ve eğitmen belgesi aldı. Kentteki çeşitli kurumlarda işaret dili eğitimi veren Sulubulut, Antalya Müftülüğünün talebi üzerine Kepez ilçesindeki Hz. Ömer Camisi'nde vaaz ve hutbeleri işaret diliyle anlatmaya başladı.

- İşitme engelliler, daha önce dudak okuyarak anlamaya çalışıyordu

Sulubulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya Müftülüğünün kendisine başvurmasının ardından büyük bir mutluluk yaşadığını söyledi.

İşaret diliyle çektiği videoyu sosyal medyada yayınlayarak işitme engellileri Hz. Ömer Camisi'ne çağırdığını anlatan Sulubulut, her hafta cuma günü 20 işitme engellinin camiye geldiğini ve işaret dili ile hutbede ne söylendiğini anlamaya başladığını aktardı.

Sulubulut, daha önce işitme engellilerin vaaz ve hutbeyi dudak okuyarak anlamaya çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

"İşitme engelliler işaret dili ile anlatım olmadan önce sadece bakıyorlardı. Hutbeyi anlamadan cuma namazını kılıyorlardı. Artık hutbeyi anlıyorlar ve mutlu oluyorlar. Gayet olumlu sonuçlar geliyor. İşaret dilini biliyorsak bu hizmet boynumuzun borcu, onlara faydalı olmamız gerekiyor. Her cuma çıkışında 'Eline sağlık, Allah razı olsun' diye tekrar tekrar teşekkür ediyorlar. Onları memnun ettiğim için ben de mutlu oluyorum."

- "Cuma namazlarını hiçbir şey anlamadan kılıyordum"

Emrullah Palas (33), 1,5 yaşındayken geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle işitme engelli olduğunu söyledi. Cuma namazlarına geldiğinde hiçbir şey anlamadığını belirten Palas, "Vaaz ve hutbeyi hiç anlamıyordum. Sabrediyordum. Camiye gelmeye yine davet ettim. Müftülük sayesinde işaret dili ile hutbeye kavuştuk. Çevremdeki işitme engellilere işaret dili ile hutbenin anlatıldığını belirttim. Herkes çok sevindi. Bu camiye gelmek isteyen çok arkadaşım da var ama iş ya da ulaşım probleminden dolayı gelemiyor." dedi.

- "Engelli arkadaşlara dinin emirlerini öğretebilmeyi amaçlıyoruz"

Camide vaaz veren ve hutbeyi okuyan Antalya Müftü Yardımcısı Mustafa Aydın, Diyanet İşleri Başkanlığının talimatı üzerine, pilot camiler belirleyerek işaret dili ile vaaz vermeye başladıklarını vurguladı.

Amaçlarının toplumdaki her kesime ulaşmak olduğunu anlatan Aydın, şu değerlendirmede bulundu:

"Görme, işitme ve bedensel engelli arkadaşlara dinin emirlerini öğretebilmeyi amaçlıyoruz. Çok güzel dönüşler aldık. İşitme engelliler işaret dili ile anlatımın birkaç camide yapılmasını istiyorlar. Biz de imkanlarımız ölçüsünde birkaç camiye yaymayı düşünüyoruz. İlerleyen dönemlerde perşembe gününden hutbeyi işaret diline çevirtip cuma günleri işitme engellilere internet aracılığıyla atmayı ve projeksiyon marifetiyle hutbenin işaret dili ile anlatılmış şeklindeki videosunu caminin duvarına yansıtmak istiyoruz."

Müftülük olarak her ilçeye engelli temsilcisi atadıklarını dile getiren Aydın, engellilerin ibadet etmelerini zorlaştıran konuları önlemek için çalışma yaptıklarını vurguladı.

Aydın, işitme engellilerin yanı sıra bedensel engelliler için de camilere yürüyen merdiven ve asansör koyduklarını, görme engelliler için de kuran kursları açtıklarını sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.