Antalya

Antalya'da FETÖ sanığı eski komutanların yargılandığı dava

12:31 01 Haziran 2017
Antalya'da FETÖ sanığı eski komutanların yargılandığı dava

Antalya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklanan eski Antalya Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül, eski Burdur Garnizon Komutanı, 58. Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz ile eski Antalya 3. Piyade Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya'nın yargılanmasına devam edildi.

Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından adliye binasındaki 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Konferans Salonunda görülen duruşmada, sanıklar beşinci kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada, sanıklar ve avukatları ile sanık yakınları hazır bulundu.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Isparta Dağ Komando Eğitim Merkez Komutanlığında görev yapan Mehmet Ateş, 15 Temmuz 2016 akşamı saat 22.00'de Tugay Komutanı Mustafa Kaya'nın telefondan kendisini aradığını söyleyerek, "Tuhaf şeyler oluyor, haberlere bakar mısın? Birliklerimizi tehdit eden bir olay olabilir, birlikleri uyar." şeklinde kendisine haber verildiğini söyledi.

Kaya'nın uyarısı üzerine haberlerden Boğaziçi Köprüsü'nde bir hareketliliğin olduğunu gördüğünü kaydeden Ateş, bunun üzerine nöbetçi subayı aradığını ve nöbetleri arttırması yönünde talimat verdiğini kaydetti.

Ateş, Tugay Nöbetçi Amiri Fehmi Bakır'ın kendisin telefonla aradığını anlatarak, "Genelkurmaydan ivedi bir mesaj geldiğini söyledi. 'Silahlı Kuvvetler yönetime el koydu.' dedi, ben kendisine 'Şaka mı yapıyorsun?' dedim, Bana cevap olarak 'Hayır Metin Karagöz'ü de Antalya sıkı yönetim komutanı olarak atanmış.' dedi." ifadelerini kullandı.

- "Biz devletin ordusuyuz, kanun dışı bir şey yapmayın"

Kolordu Komutanı Mehmet Faruk Şengün'ün Musfata Kaya ile görüşmek istediğini, bunun üzerine Mustafa Kaya'nın, Mehmet Faruk Şengün'ü makam telefonundan aradığını kaydeden Mehmet Ateş, şunları söyledi:

"Mustafa Kaya, Mehmet Faruk Şengün'e Genelkurmay'dan mesaj geldiğini söyledi, karşı tarafın ne söylediğini duymadım. Bu telefon görüşmesinden sonra Mustafa Kaya'yı rahat ve sakin gördüm, ne konuştuğunu sorduğumda Mehmet Faruk Şengün'ün, 'Benden talimat almadan herhangi bir faaliyette bulunmayın.' emrini verdiğini söyledi. Saat 00.45'ti. Bu görüşmeden 30-45 dakika kadar sonra Kolordu Komutanı Mehmet Faruk Şengün ile Tugay Komutanı Mustafa Kaya bir kez daha telefonda görüştüler, bu konuşma ilk konuşmaya göre daha uzun sürdü, Bu konuşmadan sonra Mustafa Kaya, Mehmet Faruk Şengün'ün 'Biz devletin ordusuyuz, kanun dışı bir şey yapmayın.' dediğini ifade etti."

Tanık Ateş, konuşmaların ardından nizamiye kapısında vatandaşların toplandığını ve sözlü tacizde bulunduklarını, Mustafa Kaya'nın da vatandaşlarla konuşmak için dışarıya çıktığını söyledi.

Vatandaşlardan bir grubun üzerilerine yürüdüğünü, polislerin olaya engel olduğunu savunan Ateş, bunun üzerine Mustafa Kaya'nın Vali Münir Karaloğlu'nu aradığını, "Sayın valim biz buradayız tedbir alın, yoksa ben daha sert bir tedbir almak zorunda kalacağım." dediğini ve daha sonra Vali Karaloğlu'nun Metin Karagöz ve Mustafa Kaya'yı yanına çağırdığını kaydetti.

Ateş, daha sonra 19 Temmuz 2016'da Vali Karaloğlu'yla yaptığı görüşmede, Valinin, Mustafa Kaya, Metin Karagöz ve Ahmet Yurdagül'e darbenin yanında yer almıyorlarsa Anadolu Ajansı'na açıklama yapmalarını istediğini, 3 komutanın bu teklifi kabul etmediklerini, ancak valinin açıklaması sırasında yanlarında bulunabileceklerini söylediklerini kaydetti.

Yine tanık olarak dinlenen 4. Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı Mehmet Faruk Şengün de 15 Temmuz gecesi, kendisine bağlı tugay komutanlarını ve Antalya 3. Er Eğitim Tugay Komutanı Mustafa Kaya'yı telefonla arayarak darbecilerin yayınladığı sözde emre uymamalarını söylediğini ifade etti.

Şengün, kışla dışına silah, mühimmat ve askerin çıkarılmaması için emir verdiklerini belirterek, "Mülki makamlarla temas halinde olunması emrini verdim, diğer tugay komutanları ve Mustafa Kaya tereddütsüz emre uyacaklarını ifade ettiler. Gece boyunca komutanlarım ile irtibatı sürdürdüm, eğitim birliklerinin kışlalarında anayasal düzene bağlı kalmalarını sağladık." dedi.

Davanın 10 Temmuz 2017 tarihinde yapılacak 6'ncı duruşmasında, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve eski Antalya Emniyet Müdürü Cemil Tonbul dinlenecek. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluğuna karar vererek duruşmayı erteledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.