Antalya

Batı Akdeniz'in ihracatı 700 milyon dolara yaklaştı

18:15 02 Haziran 2017
Batı Akdeniz'in ihracatı 700 milyon dolara yaklaştı

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya, Burdur ve Isparta illerinden ilk beş ayda gerçekleştirilen ihracatın yüzde 21,7 artış ile 688 milyon 162 bin 426 dolara yükseldiğini bildirdi.

Satıcı, yaptığı yazılı açıklamada, mayısta bölgeden yüzde 16,5 artış ile 139 milyon 72 bin 423 dolar ihracat gerçekleştiğini, sektörlerde yaşanan ihracat artışının yılın ikinci yarısına yönelik ihracat rakamları açısından umut verdiğini vurguladı.

Beş aylık dönemde bölgeden en fazla ihracatın yaş meyve sebze sektöründe gerçekleştirildiğini belirten Satıcı, şunları kaydetti:

"Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 1 Ocak-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ihracat yüzde 21,7 artışla 688 milyon 162 bin 426 dolara yükseldi. Bu dönemde demir ve demir dışı metaller sektörü, ihracatını yüzde 50'ye yakın oranda artırma başarısı gösterdi. Yaz ürünlerinin pazara girmesiyle ve Rusya Federasyonu'nun ülkemizden domates dışındaki ürünlerimizi yeniden ithal edecek olmasıyla birlikte yaş meyve sebze ihracatının ivme kazanmasını bekliyoruz."

Satıcı, Rusya'nın, Batı Akdeniz bölgesinin yaş meyve sebze ürünlerinin en önemli alıcısı konumunda olduğuna dikkati çekerek, Rusya'nın kapılarının domates haricindeki ürünlere yeniden açılmasıyla ihracatta artış yaşanacağına dikkati çekti.

- En fazla ihracat Çin'e yapıldı

Maden sektörünün yaz sezonunu yoğun geçireceğini söyleyen Satıcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Çin Halk Cumhuriyeti bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke olma özelliğini bu dönemde de sürdürdü. Bölgemizde 31 Mayıs tarihi itibarıyla 19 ülkeye 10 ila 44 milyon dolar arasında, 11 ülkeye de 5 ila 10 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirildi. Batı Akdeniz ihracatı sadece bir pazara bağlı kalmak yerine, dünyanın dört bir yanına hitap edip, daha dengeli bir yapıya büründü. Özellikle URGE projesi çerçevesinde 1,5 yılda 3 kez gidilen ABD pazarında yaşanan yüzde 67,6 oranındaki ihracat artışı gelecek adına moral verdi."

Satıcı, yılın ikinci yarısında da alternatif pazarlara yönelik çalışmaları süreceklerini ifade ederek, yıl sonunda 1,6 milyar dolar ihracat rakamını aşmak istediklerini bildirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.