Antalya

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

13:09 01 Temmuz 2017
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı

Antalya'da, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla şehitler için denize çelenk bırakıldı.

Antalya Sahil Güvenlik Eğitim-Öğretim Komutanlığı'nda düzenlenen tören, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Antalya Liman Başkanı Erdoğan Bayram, törende yaptığı konuşmada, 1 Temmuz 1926 tarihinden bu yana Türk limanları arasında her türlü yük ve yolcu taşımacılığı, kılavuz ve römorkörcülük hizmetleri, denizler ve iç sulardaki su ürünleri avcılığı, iç sulardaki yük ve yolcu taşımacılığı, dalgıçlık gibi faaliyetler yürütüldüğünü söyledi.

Kabotaj Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve Türk bayraklı gemilere haklar verildiğini, 350 yıldır devam eden yabancılara yönelik imtiyazların sona erdiğini vurgulayan Bayram, "Kabotaj Kanunu ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimiz, iç sularımızda hükümranlık haklarımız perçinlenmemiş, aynı zamanda denizciliğimizin gelişmesi için de bir dönüm noktası olmuştur." dedi.

Bayram, denizlerin, ülkelerin güvenliği ve refahı için vazgeçilmez öneme sahip bulunduğunu, denizleri iyi kullanan ülkelerin daha başarılı olduğunu ifade etti.

Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle çıkartılan Kabotaj Kanunu'nun öneminin bugün yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmelerle çok daha iyi anlaşıldığına dikkati çeken Bayram, "Yabancılara verilen imtiyazları kaldıran bu yasayla cumhuriyetimizin kazanımları olarak denizcilik alanında Türk vatandaşlarına denizcilik, deniz turizmi, gemi inşa ve tersanecilik, balıkçılık, deniz taşımacılığı, eğitim ve bunun gibi alanlarda birçok siyasi ve ekonomik özgürlükler elde edilmiştir." diye konuştu.

Konuşmaların ardından tekneyle denize açılan Vali Yardımcısı Salih Gürhan, Sahil Güvenlik Eğitim ve Öğretim Komutanı Kıdemli Albay Ömer Erselcan, Antalya Deniz Ticaret Odası Başkanı İnanç Kendiroğlu, deniz şehitleri için suya çelenk bıraktı.

- Ayışığı koyuna çelenk bırakıldı

Antalya'nın Kemer ilçesinde de 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolaysıyla tören düzenlendi. Kemer Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda düzenlenen törene, yetkililer, gemi kaptanları ve tayfaları katıldı.

Kemer Liman Başkanı Kemal Yeşil, Kabotaj Kanunu ile Türk denizlerinde ve karasularında kapitülasyonlar ve yabancılara verilen imtiyazların kaldırıldığını söyledi.

Tören Ayışığı koyunda denize çelenk bırakılmasıyla sona erdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.