Antalya

Haziran ayı enflasyon rakamları

17:54 03 Temmuz 2017
Haziran ayı enflasyon rakamları

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, haziran ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili, döviz kurundaki yatay seyrin ve enerji fiyatlarındaki düşüşün enflasyona olumlu yönde katkı yaptığını belirtti.

Çandır, yazılı açıklamasında, son 5 yılın haziran ayı tüketici enflasyon rakamlarına bakıldığında ikinci kez negatif enflasyon ilan edildiğini belirtti.

Asıl önemli olanın yıl sonu tüketici enflasyonu olduğunu kaydeden Çandır, "Kalan 6 ay için aylık ortalama enflasyonunun yüzde 0,70 civarında seyretmesi gereklidir. Hatırlanacağı üzere geçen yıl temmuz, ekim, aralık aylarında yüzde 1'in üzerinde enflasyon yaşanmıştı. Önümüzdeki aylarda eğer yüzde 1'in altında kalmayı başarabilirsek yıl sonunda tek haneli bir enflasyon ile karşılaşabiliriz." ifadelerini kullandı.

Yıl sonu enflasyonunu tek haneye çekebilmek için Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz'in üzerine düşen katkıyı uzun süredir yaptığını dile getiren Çandır, bölge enflasyonunun bu ay da ülke enflasyonunun düşmesine ciddi katkı sağladığını vurguladı.

Batı Akdeniz'in 26 bölge içerisinde genel enflasyona en iyi katkı sağlayan dördüncü bölge olduğunu vurgulayan Çandır, "Toplam 12 ana kalemden oluşan tüketici enflasyonunun mobilya, sağlık, eğitim, çeşitli mallar olmak üzere sadece 4 kaleminde bölgemiz enflasyonu, ülkemiz enflasyonunun üzerinde gerçekleşirken, diğer 8 kalemde Türkiye ortalamasının altında gerçekleşmiştir." ifadesinde bulundu.

Bahar ayında fiyatı yüksek olduğu için eleştirilen domatesin haziran ayında yüzde 41,93'lük azalışla fiyatı en fazla düşüş gösteren ürün olduğuna dikkat çeken Çandır, mevsimsel ve dönemsel farklılık gösteren meyve sebze fiyatlarının enflasyonun günah keçisi ilan edilemeyeceğini vurguladı.

Enflasyondaki olumlu seyrin sürdürülebilir olmasının sıkı para politikasından çok üretimi artırıcı tedbirlerin uygulanmasından geçtiğini kaydeden Çandır, sözlerini şöyle tamamladı:

"Nisan ayı itibarıyla zirveyi gören tüketici enflasyonunun bu ay dahil olmak üzere gerileyen bir eğilime sahip olması, özellikle sıkı para politikası ile dizginlenen kur fiyatlarından ciddi ölçüde olumlu yönden etkilenmiştir. Ancak bunun sürdürülebilir olması, sıkı para politikasından çok üretimi artırıcı tedbirlerin uygulamaya konmasına bağlıdır. Diğer taraftan kredi kolaylıklarının sağladığı talep artışı, geçici süreli büyüme sağlasa bile enflasyon üzerinde kalıcı olumsuz etkiler yaratmaktadır."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.