Antalya

Antalya'da FETÖ sanığı eski komutanların yargılandığı dava

00:23 12 Temmuz 2017
Antalya'da FETÖ sanığı eski komutanların yargılandığı dava

Antalya'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklanan eski İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ahmet Yurdagül, eski Burdur Garnizon ve 58. Piyade Eğitim Alay Komutanı Piyade Albay Metin Karagöz ile eski Antalya 3. Piyade Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kaya'nın yargılanmasına devam edildi.

Antalya 8. Ağır Ceza Mahkemesinde, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Konferans Salonu'nda görülen duruşmada, sanıklar yedinci kez hakim karşısına çıktı. Duruşmada, sanıklar ve avukatları ile sanık yakınları hazır bulundu.

Tanık olarak dinlenen Antalya Başsavcı vekili Cevdet Kayafoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden kendisine gelen telefonla haberdar olduğunu, ardından Antalya Başsavcı Vekili Mehmet Karakaya ile görüştükten sonra Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile iletişime geçerek, Vali Konağı'na gittiklerini söyledi.

Konutta bulunan eski İl Emniyet Müdürü Cemil Tonbul'un telefonla konuşarak, sürekli talimatlar, görevlendirmeler yaptığını anlatan Kayafoğlu, "Ayrıca Ahmet Yurdagül ve diğer komutanlar da geldi. Vali Karaloğlu, komutanlara darbenin yanında olmadıklarına yönelik Anadolu Ajansına (AA) açıklama yapmalarını istedi ama kendileri asker olduklarını ve açıklama yapma yetkilerinin olmadığını söylediler." dedi.

Kayafoğlu, komutanlara açıklama yapmama yetkisinin normal günler için geçerli olduğunu ve 15 Temmuz gecesinde normal bir süreç söz konusu olmadığını belirterek, açıklama yapmalarının yerinde olacağını söylediklerini ifade etti.

Vali Karaloğlu'nun AA muhabirlerini çağırması üzerine komutanların açıklama yapmadığını belirten Kayafoğlu, "Komutanlardan Kaya sürekli telefonla konuşuyordu ve gördüğümüz kadar darbeye karşı bir tavır sergiliyordu ama Yurdagül hiç tepki vermiyordu. Karagöz ise tatil için Antalya'ya geldiğini için sivildi. Darbe ile ilgili bir söz veya imada bulunmadı." diye konuştu.

Mahkeme hakimi Dursun Arslan'ın komutanların "Bekle gör" politikası izleyip izlemediğiyle ilgili bir şey sezip sezmediğini sorması üzerine Kayafoğlu, AA'ya açıklama yapmadıkları için bunun söylenebileceğini ama Kaya'nın devlet lehine bir gayret sergilemeye çalıştığının görüldüğünü ifade etti.

Antalya Başsavcı Vekili Karakaya da komutanların darbeden yana veya karşısında bir beyanda bulunmadıklarını vurgulayarak, olaylara en tepkisiz kalan kişinin ise Yurdagül olduğunu savundu.

Tanıklardan Antalya Jandarma Komutanlığı Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Fatih Solak ise 15 Temmuz 2016'da görevde olduğunu, olaylarla ilgili haber alması üzerine karargaha gittiğini söyledi.

Karargaha gelen Yurdagül'e, sözde sıkıyönetim komutanlığı direktifi ve bazı belgelerin verildiğini anlatan Solak, şunları kaydetti:

"İki albayla beraber Yurdagül'ün odasına gittik, sıkıyönetim komutanlığı direktifi tarafından Tunceli'ye görevlendirildiğini söyledik ve mesajı okudu. Yurdagül, 'Ben bu saatte oraya nasıl gideceğim?' dedi. Bunun üzerine albay Fatih Üstündağ, mesajın sahte olduğunu, ciddiye almamasını ve Valiliğe gitmesini söyledi. Yurdagül, darbe aleyhine bir tepki vermedi. Fatih Üstündağ Albay'ın üstelemesi üzerine mesajı alıp, valilik konutuna gitti."

- "15 Temmuz darbe girişiminin olmasına sevindim"

Tanık olarak dinlenen Antalya Jandarma Komutanı Albay Yusuf Kelleli ise FETÖ'cüler yüzünden Ergenekon ve Balyoz davalarında 5 yıl boyunca hapis yattığını, 15 Temmuz darbe girişiminden ise Antalya'da olmadığını belirtti.

Kelleli, "15 Temmuz darbe girişiminin olmasına sevindim, yoksa bunların temizlenmesi mümkün değildi. Onlar mı bizim içimizde bizler mi onların içindeydik anlayamaz olduk. Şimdi ise FETÖ'cüler temizleniyor, aksi takdirde zor temizlenirdi." dedi.

Diğer tanıkların ifadelerinin alınması için duruşma sabaha ertelendi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.