Antalya

Manavgat muz üretiminde iddialı

19:04 27 Temmuz 2017
Manavgat muz üretiminde iddialı

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, muz üretiminde Manavgat'ın üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) tarafından hazırlanan "Manavgat’ta Muz Üretimi Raporu", MATSO binasında bir basın toplantısıyla tanıtıldı.

Toplantıda konuşan MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, oda olarak muz yetiştiriciliğiyle ilgili bilimsel bir rapor hazırlattıklarını belirterek, raporun yatırım yapmak isteyen üyelere katkı sağlayacağını söyledi.

Turizm, ticaret ve gelişen hizmet sektörleri ile birlikte tarımın da Manavgat ekonomisinin güçlü ve önemli sektörlerinden birisi olduğunun altını çizen Boztaş, hazırladıkları raporla tarımın bir alt sektörü olan muzun durumunu ortaya koyarak geleceğe ışık tutmak, her gün büyüyen muz yetiştiriciliği ile tarıma dikkatleri çekmek istedikleri ifade etti.

Hükümetin muzda yerli üreticiyi korumak adına bariyer oluşturduğunu ifade eden Boztaş, şöyle konuştu:

"Bizim en büyük avantajımız, yerli üreticileri koruma altına alma adına hükümetimiz bir bariyer oluşturmuş. Yurt dışından ithal edilecek muza yüzde 145,8 gümrük vergisi ve artı yüzde 8 oranında Katma Değer Vergisi var. Dolayısıyla yerli üreticimiz korunmuş oluyor. Dolayısıyla bu da içerideki üreticilerimizi destekleme adına çok güzel bir gelişme. Hükümetin gümrük vergisi ve yatırımcıları ve işletmeleri teşviklerde desteklemeye devam ettiği sürece, önümüzdeki yıllar itibariyle muz yatırımcısının önünün açık olduğunu düşünüyorum."

- Muz üretimi Manavgat’ta artış gösterdi

2010 yılından örtü altı muz üretiminin Manavgat’ta sadece 5 dekar alan olduğunu hatırlatan Boztaş, bu rakamın 2017 yılında 650 dekar alana çıktığını söyledi. Antalya’da 24 bin dekar alanda muz üretimi yapıldığını dile getiren Boztaş, Antalya’da en çok muz üretimin Gazipaşa’da gerçekleştiğini belirtti.

Antalya içinde de şu anda Manavgat’ın muz üretimi bakımında üçüncü ilçe durumunda olduğunu ifade eden Boztaş, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük üreticisi noktasına geleceğini düşündüğünü söyledi.

Türkiye'de yılda 600 bin ton muz tüketildiğini, bunun yaklaşık 300 bin tonunun ithal edildiğini de anlatan Boztaş, şunları kaydetti:

"Manavgat'ta 2016 yılında 11 projede 149 dekar alana, 2017 yılının ilk 6 ayında ise 15 projede 212 dekar alana destek verilmiştir. Verilen desteklerin devam etmesi halinde Manavgat’ın toprak yapısı, mikro kliması, coğrafi yapısı ile atıl kalan tarım alanlarımızın örtü altı alanlara gireceğini, nitelikli kontrollü bir muz üretiminin yapılacağını düşünerek, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye’nin en büyük üreticisi noktasına geleceğini düşünüyorum. Antalya’nın da birincisi oluruz. Ekonomimizin tarımdaki bir alt sektörü olarak Manavgat, dünyada adından söz ettirmeye başlar diye düşünüyorum. Farklı sektörde iştigal eden kişilerin muz üretimi için yatırım yaptığını görüyoruz. Örtü altı muz üretiminde turizmciden ticaret yapana, hizmet sektöründen, imalat sanayisinden, avukat doktor, ve serbest meslek mensupları gibi farklı sektörden yatırım yapanlar var. İlçemizde her geçen gün muz üretimi yatırımlarında artış yaşanıyor."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.