Antalya

Kurban Bayramı'na doğru

22:03 26 Ağustos 2017
Kurban Bayramı'na doğru

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, bakışları donuk hayvanların kurbanlık için satın alınmaması gerektiğini bildirdi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, vatandaşların sağlıklı hayvanları kurban edebilmeleri için kurbanlıklarını mutlaka Kurban Hizmetleri Komisyonun belirlediği resmi satış yerlerinden almaları, alırken de hayvanların kulaklarının küpelerine dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.

Sığır cinsi hayvanlarda pasaportlarına, koyun, keçi türü hayvanlarda nakil belgesine, koruyucu aşılamalarının yapılıp yapılmadığına, il dışından gelenlerin de veteriner sağlık raporlarına bakılması önerilen açıklamada, hayvanların doğum tarihlerine de dikkat edilmesi istendi.

Ayrıca yüksek damızlık niteliği bulunan dişi hayvanların kurban satış yerlerinde satılması ve kesilmesinin yasak olduğu da aktarılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Kurbanlık olarak erkek hayvanlar tercih edilmelidir. Bakanlığımızca vatandaşlarımızın kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaşını https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr veya 'HaySag' isimli mobil uygulamayı App Store veya Google Play'den cep telefonlarına indirerek, küpe numarasıyla sorgulama yapabilmelerine imkan sağlanmıştır. Bu uygulamalar ile hayvanlarla ilgili güvenli bilgiye erişim mümkündür. Çok zayıf olan, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, kanlı veya pis kokulu ishali bulunan, burun akıntısı olan, kılları karışık mat bir görünümde olan, bakışları donuk hayvanlar satın alınmamalıdır."

Cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kesim yapılmasının yasak olduğu anımsatılan açıklamada, "Kurbanlık hayvanlar, kesimden en az 12 saat önce dinlendirilmeli ve 8 saat aç bekletildikten sonra kesilmelidir. Kurbanlık hayvanların da can taşıdığı düşünülerek onlara eziyet edilmemelidir." denildi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.