Antalya

Enflasyon rakamlarının yankıları

15:38 05 Eylül 2017
Enflasyon rakamlarının yankıları

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEM) Başkanı Ali Çandır, enflasyon rakamlarına ilişkin, düşüşe az, yükselişe ise çok duyarlı bulunan çekirdek enflasyondaki yukarı yönlü seyrin, genel enflasyonun çift hanede kalacağı yönündeki beklentileri yükselttiğini bildirdi.

Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ağustos enflasyon verilerini değerlendirdi.

Çekirdek enflasyonun aylık bazda yüzde 0,49 artış gösterdiğini, yıllık bazda ise yüzde 10,16 olarak ilan edildiğini anımsatan Çandır, düşüşe az, yükselişe ise çok duyarlı bulunan çekirdek enflasyondaki yukarı yönlü bu seyrin, genel enflasyonun çift hanede kalacağı yönündeki beklentileri yükselttiğini ifade etti.

Ağustosta en fazla düşüş gösteren grubun yüzde 3,09 ile giyim ve ayakkabı olduğunu belirten Çandır, gıda ve alkolsüz içeceklerin yüzde 0,22 ile ikinci sırada enflasyonu düşürücü etki yarattığını bildirdi.

Antalya, Burdur, Isparta'yı kapsayan Batı Akdeniz'de ağustos enflasyonunun aylık yüzde 1,05 artışla ülke enflasyonundaki artışın iki katından daha fazla gerçekleştiğine dikkat çeken Çandır, şunları kaydetti:

"Antalya'da yaşanan turizm hareketliliğinin kentteki reel ekonomiye yansıması istenilen düzeyde olmamıştır. Bu nedenle fiyatlarda yaşanan artışlar bölgemiz ve genel enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etmektedir. Antalya turizmindeki hareketliliğin özellikle 3 ay gibi kısa bir süre olan yaz mevsimine sıkışmış olması, talebin fazlalığından ziyade, üç aya sıkışmış olan talebe cevap verecek olan arz kapasitesinin sınırlılığından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bir an evvel 1990'lı yıllar ve 2000'li yılların başlarında hedeflenen turizmi 12 aya yayma politikalarını tekrar gündemimize almalıyız. Eğer uzun vadeye yayılmış bir turizm hareketliliği sağlanırsa mal ve hizmetler bakımından arz kapasitesi talebi karşılayacaktır. Aksi halde yaşanan dönemlik talep artışı enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edecektir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.