Antalya

Türkiye'nin yöresel ürünlerinde ihracat potansiyeli büyük

11:22 17 Eylül 2017
Türkiye'nin yöresel ürünlerinde ihracat potansiyeli büyük

AYŞE YILDIZ - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 206'sı coğrafi işaretli binlerce yöresel ürünü, Yöresel Ürünler Fuarı'nda (YÖREX) buluşturduklarını belirterek, "Türkiye'de 100 milyar liralık yöresel ürün ihracatı için potansiyel var. 2 bin 500 ürünümüze coğrafi işaret versek, 100 milyar liralık ticari paya sahip olacağız." dedi.

Çandır, AA muhabirine, kıyıda köşede kalmış ürünleri tekrar ticari hayata kazandırmak, yerinde istihdamla özellikle kadın ve genç iş gücüyle üretimi artırmak için çalışma yaptıklarını söyledi. Bu kapsamda yerel kalkınma hamlesi başlattıklarını dile getiren Çandır, oda olarak ANFAŞ Antalya Fuar Merkezinde düzenledikleri YÖREX'te 70 ilin ürün ve lezzetlerini buluşturduklarını ifade etti.

YÖREX sayesinde coğrafi işaretli ürünlerin sayısının ciddi oranda arttığına dikkati çeken Çandır, fuara başladıklarında Türkiye'de 109 olan coğrafi işaretli ürün sayısının 206'ya çıktığını vurguladı.

Çandır, coğrafi işaretli ürünlerde dünyada önemli bir piyasa olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Biz bunun çok gerisindeyiz çünkü bunu önce kendi ülkemizde tescilleyip, sonra yurt dışında tescillemelerini yaparak, minimum yüzde 20-30 fiyat farkıyla dünya insanına tanıtmamız lazım. Türkiye'de 100 milyar liralık bir yöresel ürün ihracatı için potansiyel var. 2 bin 500 ürünümüze coğrafi işaret versek, 100 milyar liralık ticari paya sahip olacağız. Şu anki coğrafi işaretli ürünlerimizin de 10 milyar liralık değeri var. Bu çok az. Bundan çok daha az sayıdaki coğrafi işaretli ürünlerle dünya çok ciddi paralar kazanıyor."

Çandır, yöresel ürünlerin hakkının korunması, taklit edilmesinin önüne geçilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için coğrafi işaret konusunu memleket meselesi olarak gördüklerini söyledi.

YÖREX'te de Türkiye'nin bütün bölgelerinde tescilli lezzetlerin yer aldığını anlatan Çandır, "Burası Türkiye'nin DNA'sı gibi her bölgenin farklı yöresel ürünleri var." diye konuştu.

- Türkiye'nin tescilli lezzetleri bu fuarda buluştu

Öte yandan, Antalya'da düzenlenen YÖREX'te 45 kilogramlık Diyarbakır karpuzundan 650 liraya satılan orman gülü balına, Erzurum cağ kebabından çam kozalağı reçeline, Kayseri pastırmasından Antakya künefesine kadar 70 ilin binlerce ürünü sergilendi. Coğrafi işaretle tescillenen ürünlere vatandaşların yanı sıra turistler de ilgi gösteriyor.

Her derde şifa olduğu belirtilen orman gülü balını sergileyen Metin Söğüt, bu balın yıllık 100 kilogram civarında üretilebildiğini bildirdi.

Talebin çok fazla olduğunu anlatan Söğüt, "Anzer balında 325 prolin var, orman gülün balında ise prolin değeri 300'dür. Türkiye'de anzer balından sonra ikinci kalite baldır. Boğaz iltihaplarına, bronşit, astım hastalıklarına iyi geliyor. Fiyatı 650 lira olduğu için insanlar şifa amaçlı gram gram alıyor." dedi.

Sögüt, söz konusu balı özellikle Almanya, İsviçre, Dubai ve Katar'dan büyük talep olduğunu ifade etti.

- "Karpuzun gerçek olduğunu inandıramıyoruz"

Fuarda 45 kilogramlık karpuzların tanıtımını yapan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Alaaddin Tan da Dicle kenarındaki su yataklarında güvercin gübresiyle yetiştirilen karpuzların doğal olduğunu anlattı. Karpuzların lezzetli olduğunu vurgulayan Tan, "Karpuzları buraya, özel sandıkların içinde getirdik. Müthiş bir ilgi var, insanlara gerçek olduğunu inandıramıyoruz. Dokunup, test ediyorlar." dedi.

Antakya'dan gelen künefe ustası Muhittin Dadakoğlu ise lezzeti peyniri ve yağında saklı olan künefeye ilginin yoğun olduğunu ifade etti.

Cağ kebabı ustalarından Volkan Yılmaz, Erzurum'un yaylalarında yetişen kuzuların etinden yaptıkları cağ kebabının tescilli bir lezzet olduğunu söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.