Antalya

Enflasyon rakamlarının yankıları

16:40 03 Kasım 2017
Enflasyon rakamlarının yankıları

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, enflasyondaki yükseliş eğiliminin bir süre daha devam edeceğini düşündüğünü bildirdi.

Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı ekim ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, enflasyon rakamlarının beklentileri aşarak 2008'den bu yana en yüksek yıllık değere ulaştığını belirtti.

Yükselen kurun üretici maliyetlerini yukarı çekmeye devam ettiğini aktaran Çetin, aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş ürün arasında kadın hırkası olduğunu dile getirdi.

"Aylık en yüksek artış yüzde 37,92 ile kadın hırkası, yüzde 36,24 ile kazak, yüzde 34,70 ile kaban olurken, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 27,12 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 25,59 ile limon ve yüzde 18,78 ile Umre'ye gidiş ücreti olmuştur." ifadelerini kullanan Çetin, şunları kaydetti:

"Aylık bazda enflasyondaki en fazla artış mevsimselliğin de etkisiyle yüzde 11,51 ile "giyim ve ayakkabı" grubunda. Gelecek dönemlere ilişkin sinyaller barındıran çekirdek enflasyonun da beklentileri aştığını görüyoruz. Diğer taraftan yükselen kurlar, emtia fiyatlarını ve üretici maliyetlerini de yukarı çekmeye devam ediyor. Enflasyondaki yükseliş eğiliminin bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Sebze ve meyve fiyatlarındaki artış da maliyetlerdeki ve ihracattaki yükselişle devam edecektir. Akabinde de tüm sektörlerde baz etkisiyle enflasyonda bir fren etkisi görebiliriz. Önümüzdeki süreçte Merkez Bankasının sıkı duruşu önem kazanıyor."




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.