Antalya

Sonbahar enfeksiyonları vertigo ataklarını tetikliyor

12:50 06 Kasım 2017
Sonbahar enfeksiyonları vertigo ataklarını tetikliyor

Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümünden Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, sonbahar enfeksiyonlarının vertigo ataklarını tetiklediğini bildirdi.

Şafak, yaptığı yazılı açıklamada, denge sisteminin, beyin ve beyincikte koordine edilen ve vücudun üç boyutlu dünyadaki pozisyonunu organize eden karmaşık bir sistem olduğunu kaydetti.

Merkezi denge sisteminin, başlıca iç kulak olmak üzere, görme duyusu ve iskelet kaslarının bağlarından gelen derin duyuyla bilgi alışverişi içinde olduğunu belirten Şafak, iç kulağın etkilendiği hastalıklar nedeniyle genellikle kişinin kendisinin veya çevresinin dönmesi şeklinde dengesizlik algısı oluşurken, sistemin diğer bölgelerinin etkilenmeleri sonucunda sersemlik hissi, başın boşlukta hissedilmesi, yerin ayağın altından kayması gibi ifade edilebilen şikayetlerle kendini gösterdiğini ifade etti.

Şafak, özellikle sonbaharın bitimi ve kış mevsimine girişte hava sıcaklıklarının düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonlarının vertigo ataklarını başlatabileceğine dikkati çekerek, kulak kristallerinin yer değiştirmesinin baş dönmesi yaptığını kaydetti.

Migren atağını tetikleyen nedenlerin de vertigoyu başlatabildiğine işaret eden Şafak, şu bilgileri verdi:

"Vertiginöz migrende, baş ağrısı ile seyreden atakların en az yarısında baş ağrısına ek olarak baş dönmeleri de görülmektedir. Tanısı ve tedavisi migren hastalığında olduğu gibi yapılmalıdır. Denge hastalıklarının oluşumunda genetik hastalıklar da sorumlu olabilir. Örneğin, ailesel bir hastalık olan otoskleroz yani kulak kireçlenmesinde asıl şikayet işitme kaybı iken, ileri evrelerinde baş dönmesi de görülür. İç kulak tutulumuyla seyreden kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları ve iskelet sistemi hastalıkları gibi genetik hastalıklar tanımlanmış ve bunların çoğunda işitme kaybıyla birlikte baş dönmeleri de görülebilmektedir. Enfeksiyonlar ve alerjiler gibi çevresel faktörlere bağlı durumlar, iç kulak hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlayarak, baş dönmesine yol açabilir."

Denge sisteminin yeniden dengesini başarabilmesinin, genç hastalarda ve rehabilitasyon uygulanan hastalarda 2-3 ay gibi kısa olurken, yaşın ilerlemesine bağlı olarak 2 yıla kadar uzayabildiğini belirten Şafak, "Rehabilitasyon olarak, hastanın baş dönmesini tetikleyen pozisyonlardan kaçmak yerine, aksine üzerine gitmesi daha iyi olacaktır. Vertigo kişiye özel tedavilerin yanı sıra egzersiz, diyet, hobi edinme ve birtakım rehabilitasyon programlarıyla kontrol altına alınabilmektedir." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.