Antalya

Enflasyon rakamlarının yankıları

15:03 04 Aralık 2017
Enflasyon rakamlarının yankıları

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Kasım ayı enflasyonunda Antalya örtüaltı tarım ürünlerine geçişin etkisi olduğu açıktır." ifadesini kullandı.

Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Yıllık enflasyonda 2003 sonrası dönemin rekorunun kırıldığına işaret eden Çetin, "Kasım ayı enflasyonunda Antalya örtüaltı tarım ürünlerine geçişin etkisi olduğu açıktır, bununla birlikte işlenmemiş gıda haricindeki çekirdek enflasyon göstergeleri de yüzde 1'in üzerinde olmaya devam etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Yıllık enflasyondaki artışın dörtte birinin gıda, yaklaşık beşte birinin sebze ve meyve fiyatlarından kaynakladığını vurgulayan Çetin, şöyle devam etti:

"Buna karşılık, enflasyonda esas olarak döviz kurundaki artışın bedelini ödediğimiz, üretici fiyatlarındaki artıştan da bellidir. Türkiye'de ihracat ve büyüme ithal girdiye bağlı kaldıkça kur artışı enflasyonu yüksek tutmaya devam edecektir. Bu nedenle artık ithal girdi bağımlılığını azaltacak yapısal reformlarda daha fazla zaman kaybetmemeliyiz. Yapısal reformlarda yerli ve yabancı sermayeye güven verecek hukuk reformlarının önemi artmıştır. Vergi adaletini bozan ve ithalatı teşvik eden vergi sisteminin değişmesi için herkes gerekli fedakarlıkı yapılmalıdır. Merkez Bankası ekonomi ısındığında frene, soğuduğunda gaza basmakta geç kalmamalıdır."

- ATB Başkanı Çandır

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır da son 14 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının gerçekleştiğini belirterek, "Rakamlardan anlaşılacağı üzere, ülkemiz geçtiğimiz yıla kıyasla aylık bazda yaklaşık 3 kat, yıllık bazda ise yaklaşık 2 kat daha zor bir dönem geçirmiştir." ifadelerini kullandı.

Üretici enflasyonunun üzerindeki baskının henüz tüketici enflasyonuna tam olarak yansımadığını vurgulayan Çandır, "Enflasyon, ÜFE'nin itici gücüyle önümüzdeki dönemde tüketiciyi zorlamaya devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Çandır, döviz fiyatlarındaki ve vergi oranlarındaki artışın yanı sıra üretimdeki girdi maliyetlerine gelen zammın üreticiyi zorladığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Üreticinin yaşadığı enflasyon baskısının perakende fiyatlara istenilen ölçüde yansıtılamaması üreticiyi zorlamaya devam etmektedir. Üretici üzerindeki baskının azaltılması için yasal düzenlemelerle KDV ve ÖTV kapsamında olmayan ürünleri kapsam içine almak yerine, mevcut vergilerde kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılmalıdır. Perakende fiyatları artan ve yurt içinde üretimi düşen ürünlerimiz için ise ithalat kararları almak yerine üretimi teşvik etmeyi tercih etmeliyiz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.