Antalya

Topçu Yüzbaşı Aker Kemer'de anıldı

13:57 13 Aralık 2017
Topçu Yüzbaşı Aker Kemer'de anıldı

Birinci Dünya Savaşı sırasında, "Paris 2" isimli Fransız savaş gemisini batıran Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker, Antalya'nın Kemer ilçesinde anıldı.

Kemer Belediyesi ve yerel tarihçi Ramazan Kar'ın destekleriyle Kemer Belediyesi Kültür Salonunda, Yüzbaşı Aker'in Fransız savaş gemisi "Paris 2" 13 Aralık 1917'de batırmasının 100. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Anma programına, Kemer Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Yüksel, Kemer Jandarma Komutanı Üsteğmen Görkem Gürcan, İlçe Emniyet Amiri Murat Karaman, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz araştırmacı yazar Mustafa Aydemir, siyasi parti temsilcileri ve üniversite öğrencileri katıldı.

Anma programında konuşan Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Mehmet Gökoğlu, Mustafa Ertuğrul Aker'i anmak için 12 yıl önce yola çıktıklarını, bu heyecanla her yıl anma etkinliklerini yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Kemer'de yapılan anma etkinliklerinde en büyük desteği Kemer Belediyesi ve yerel tarihçi Ramazan Kar'dan gördüklerini ifade eden Gökoğlu, Aker'in batırdığı Paris 2 savaş gemisini ilk defa çocukluk yıllarında annesinden duyduğu hikayelerden ve basında yer alan haberlerden öğrendiğini anlattı.

Gökoğlu, Antalya açıklarında falezlere yakın bir bölgede 100 metre uzunluğunda batık bir geminin olduğunu ve kimsenin bilmediğine değinerek, "Aker'i anma etkinlikleri kapsamında batırılan Paris 2 savaş gemisine de dalış yapıyoruz. Tarihini bilmeyen ve kahramanlarına sahip çıkamayan geleceğini çizemez. Bu anma etkinliği bir vefa örneğidir. Desteklerinden dolayı Kemer Belediyesi'ne teşekkür ederim." diye konuştu.

Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Yüksel ise anma programına ev sahipliği yapmaktan dolayı memnun olduklarını belirterek, dünyada yeni dengelerin oluştuğunu ve Türkiye'ye yapılan saldırılar olduğunu söyledi.

Birlik ve beraberliğin sağlanması noktasında ülkesi için fedakarlıkta bulunan Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarını anarak böyle etkinlikleri fırsata dönüştürmek gerektiğini kaydetti.

Aker'i anma etkinliklerini ilçedeki okullara da yayılması gerektiğine değinerek katılımcılara teşekkür etti.

Yerel tarihçi Ramazan Kar da Yüzbaşı Aker'in hayatını ve savaş yıllarında verdiği mücadeleleri anlattı.

Kar, Aker'in yapmış olduğu kahramanlık hikayesini gençlerin öğrenmesini ve bilmesini istedi.

Programda ayrıca Kar tarafından, Aker'e ait resimler ve kişisel eşyalarının olduğu bir sergi açıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.