Antalya

61 yaşında okuma yazmayı öğrendi

10:50 05 Ocak 2018
61 yaşında okuma yazmayı öğrendi

Kemer ilçesinde "kız çocuğu okumaz" denilerek okula gitmesine izin verilmeyen Şükran Kırmızı, okuma hayalini 61 yaşında gerçekleştirmenin sevincini yaşıyor.

Çocukluğundan bu yana okuma hayalini yüreğinde hep diri tutan 5 çocuk ve 11 torun sahibi Kırmızı, Kemer Halk Eğitim Merkezi bünyesinde okuma yazma kursu açıldığını öğrenince kayıt yaptırdı.

"Bu yaştan sonra okuyup ne yapacaksın" diyenlere aldırış etmeyen Kırmızı, başlangıçta çok zorlansa da azimle çalışarak okuma, yazmayı öğrendi.

Haftanın belirli günlerinde Kuzdere Hacı Mehmet Saygın ilkokuluna gelen Şükran Kırmızı, çocuklar gibi büyük bir heyecanla derslerine çalışıyor.

Okuma azmiyle çevresindekilere örnek olan Kırmızı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''kız çocuğu okumaz'', denilerek okula gönderilmediği için bir türlü okuma yazma öğrenemediğini söyledi.

Okuma ve yazma bilmediği için bu yaşına kadar çok zorluk çektiğini ifade eden Kırmızı, hiçbir yere gidemediğini, sürekli birilerinden yardım istemek zorunda kaldığını dile getirdi.

Elimdeki yazıyı başkalarına okutarak yolunu bulmaya çalıştığını aktaran Kırmızı, kendi ayakları üzerinde durmak için üç ay önce kursa başladığını kaydetti.

Ders çalıştığını gören torunlarının da çok sevindiğini vurgulayan Kırmızı, "Onlardan yardım alıyorum. Öğretmenim gibi yazıları okutuyorlar. Babamı kaybettikten sonra amcamın 'Kız çocuğunun okulda ne işi var?' diyerek evraklarımı yırtıp atmasını hiç unutamıyorum. 15 yaşında maden işçisi biriyle evlendim. Kardeşlerim okudu ama ben okuyamadım. O günler aklıma geldikçe daha çok çalışıyorum." diye konuştu.

Kırmızı, okumaya başladığı ilk günlerde yaşadığı mutluluğu anlatmaya kelimelerin bile yetersiz kalacağını belirterek, şöyle devam etti:

"İlk okumaya başladığımda yüreğim yerinden çıkacak gibiydi. Okumak çok güzel bir duyguymuş. Okuma yazma öğrenince karanlıktan aydınlığa çıktım. Kendi kendime artık her şeyi okumak istiyorum. Takvimleri ve televizyonda geçen alt yazıları rahatça okumak istiyorum. Öğretmenimin verdiği ödevleri yapıyorum. Zorlandığım zaman komşularımdan destek alıyorum. Eşim de okuma yazma bilmiyor. Ona da 'Gel beraber gidelim, öğrenelim' dedim ama gelmek istemiyor. Desteğini hiç esirgemeyen eşim, 'Sen öğren, bana yeter' diyor."

Kemer Halk Eğitim Merkezi bünyesinde okuma yazma kursu veren Sevinç Ertürk de Şükran Kırmızı'nın kursa ilk geldiğinde harfleri bildiğini ama nasıl ses çıkaracağını bilmediğini söyledi.

Kırmızı'nın zamanla kendini geliştirdiğini aktaran Ertürk, 60 yaşından sonra okuma yazma öğrenmek istemenin bile başlı başına bir başarı olduğunu dile getirdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.