Antalya

"Kaportacı bile saç ekiyor"

16:41 20 Ocak 2018
"Kaportacı bile saç ekiyor"

Antalya'da ikincisi düzenlenen "Ulusal Medikal Estetik Kongresi" yaklaşık 400 bilim insanın katılımıyla başladı.

Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) tarafından Türkiye ve dünyada plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahisi alanındaki gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla Belek Turizm Merkezi'nde "Ulusal Medikal ve Estetik Kongresi" düzenlendi.

Kongre kapsamındaki basın toplantısında konuşan kongre ve MESTDER Başkanı Devrim Gürsoy, medikal estetiğin Türkiye'de gelişim ve ilerlemesini sağlamayı, medikal estetik ile uğraşan hekimlerin güncel gelişmeleri takip etmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Estetik uygulamalarda eğitimin önemine değinen Gürsoy, kongredeki yaklaşık 400 katılımcının bilgi ve birikimlerini paylaşacağını, dünyadaki gelişmeleri değerlendireceğini anlattı.

Kongre kapsamında, bilimsel oturumlar, paneller, uydu sempozyumlarının düzenleneceğini ifade eden Gürsoy, medikal estetik uygulamalarında en büyük sıkıntılardan birinin ehil kişiler tarafından yapılmayan sözde uygulamalar olduğuna dikkati çekti.

"Merdiven altı denilen rastgele mecralarda estetik uygulamaların yetkisiz kişiler tarafından yapılması kamu sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır." diyen Gürsoy, şunları kaydetti:

"Dudağa dolgu yerine sanayi silikonu, bebe yağı sıkılması, botulinum toksin yerine at dopingi gibi maddelerin enjekte edilebilmesi gibi örnekler olayın vahametini göstermektedir. Sağlık turizmi açısından dünyanın önde gelen merkezlerinden olabilme fırsatı bu kadar yakınken merdiven altı uygulamaların yaygınlığı ve maalesef komplikasyonların artması ülkemiz aleyhine bir karşı propaganda malzemesi haline getirilmeye çalışılmaktadır. Medikal estetik alanındaki eğitim, müfredat ve standardizasyon ve uluslararası platformlarda temsil amacıyla hekimlerin bir araya gelmediği müddetçe alanda kontrolsüz, yasa dışı, yetkisiz ve hekim dışı uygulamalar sektördeki ağırlığını belki de kısa bir sürede yüzde 70-80 oranına çıkaracaktır."

Gürsoy, estetik alanında yüzde 70 ruhsatsız çalışıldığını savundu.

- "Yağ enjeksiyonu genç yaş grubu için travmatik olabiliyor"

Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahisi uzmanı Umut Topal da estetik cerrahi veya medikal estetik uygulamalarında son yıllarda bir artış olduğunu belirterek, ehil olmayan ellerde yapılan medikal veya cerrahi işlemlerin de arttığını söyledi.

Özellikle uygun olmayan yaş grubundaki hastalara botoks, yanak dolgusu, silikon ve yüz germe ameliyatları yapıldığını aktaran Topal, "Cerrahi veya medikal estetik işlemleri yaparken deontolojiye kesinlikle uymamız gerekiyor." dedi.

Topal, 23 yaşında yüz germe ameliyatı yaptıranlar olduğunu kaydederek, "Bu dönem zarfı içerisinde 3 kez de yağ enjeksiyonu yapılmış ve hastamızın yüzünde ciddi deformiteler oluşmuş. Oysa ki genç yaş grubunda yapılacak yüz germe işleminin halihazırda gelişimini tamamlamamış kas iskelet sistemi üzerinde baskılayıcı özelliği olur. Genç yaşta yüz germe yapılan hasta her 7-10 yıl sonrasında ameliyat mı olacak? Böyle bir durum hem teknik olarak hem de sonuçları açısından başarısız olacaktır." diye konuştu.

Yağ enjeksiyonunun genç yaş grubu için fazla travmatik bir işlem olduğunu vurgulayan Topal, bunun yağ alınacak yerde cerrahi diseksiyona bağlı travma etkisi yaratacağını bildirdi.

Saç ekimine de değinen Topal, şu uyarıları dile getirdi:

"Kaportacı bile saç ekiyor. Oysa saç ekimi bir ameliyattır. Bu ekim sonrasında veya ekim esnasında oluşabilecek bir cerrahi komplikasyona bağlı hasta ölümleri bile meydana gelebilir. İstanbul'da kaportacı dahil birçok iş grubunda maalesef insan saç ekimi yapıyor. Hastalarımız ve ilgili kişilere kesinlikle bunları bir cerrahın veya bir medikal estetik uzmanının yapması gerektiğini belirtmek gerekiyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.