Antalya

Antalya iş dünyası enflasyonu değerlendirdi

20:06 05 Şubat 2018
Antalya iş dünyası enflasyonu değerlendirdi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerin altında olmasının memnuniyet verici olduğunu bildirdi.

Çetin, yazılı açıklamasında, yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 10,35, üretici fiyatlarında yüzde 12,14 olarak gerçekleştiğin anımsattı.

Açıklanan enflasyon rakamlarının beklentilerin altında gerçekleştiğini belirten Çetin, "Gıda enflasyonunda önümüzdeki süreçte odaklanılması gereken konu kuraklık olmalı ve kuraklıkla mücadele için ciddi yapısal önlemler hemen hayata geçirilmelidir. Dünyada akıllı tarım teknikleriyle tarımda su tüketiminin düşürülmesi yönündeki uygulamalar takip edilmeli ve tarımsal teşvikler bu hedefleri de içermelidir." ifadelerini kullandı.

Turizmde rakip ülkelere göre fiyat avantajının azaldığına da dikkati çeken Çetin, "Enflasyonda dikkat etmemiz gereken bir başka önemli konu ise turizmde rakip ülkelere göre fiyat avantajımızın azalmakta olmasıdır. Uluslararası veriler konaklama dışındaki günlük harcama kalemleri maliyetinde Türkiye'nin İspanya düzeyine ulaştığını göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Enflasyonla mücadelede çekirdek enflasyona odaklanmalı"

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır da açıklanan enflasyonun son 6 yılın en düşük ocak ayı enflasyonu olduğuna işaret etti.

Çandır, yaptığı yazılı açıklamada, açıklanan yüzde 1,02'lik enflasyonun enflasyonun son 6 yılın en düşük ocak ayı enflasyonu olduğunu belirterek, bu enflasyonun yüzde 55,4’ünü gıda, konut ve ulaştırma kalemlerindeki yüzde 0,96’lık artışın oluşturduğuna dikkati çekti.

Geçen yıl ortalama 3,70 lira civarında seyreden doların ileriki aylardaki seyrinin, yıl sonu üretici enflasyonu beklentisi için belirleyici olacağını dile getiren Çandır, "2017 yılı içinde yüksek bir çekirdek enflasyon seyri yaşanmıştır. Bunun sonucu olarak tüketici enflasyonunu da aşan bir çekirdek enflasyon düzeyine sahip bulunmaktayız. Enflasyonla mücadelede öncelikle odaklanılması gereken alan çekirdek enflasyon kalemleridir.” ifadelerini kullandı.

Çandır, enflasyonda yıl sonu hedefinin tek haneler olduğuna işaret ederek, bunun başarılabilmesi için gelecek 11 ayda aylık yüzde 0,80’i aşmayan enflasyon rakamlarının yakalanması gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.