Antalya

Geleneksel Sporların İhyası Forumu

19:00 18 Şubat 2018
Geleneksel Sporların İhyası Forumu

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, "İnanıyorum ki kültürler başka kültürlere saygı gösterirlerse, başka kültürlerden alabilecekleri neler olduğu gözüyle, oralardan kazanımlarının neler olabileceği gözüyle başka toplumlara bakarlarsa, işte bu gerçek anlamda dünyada bir barış düzeninin kurulmasına katkıda bulunacaktır." dedi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından Antalya'nın Serik ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Geleneksel Sporların İhyası Forumu" kapanış oturumuyla sona erdi.

56 ülkeden 200'ün üzerinde kişinin katılımıyla 2 gündür devam eden forumun kapanış konuşmasını yapan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, dün ve bugün 5 oturum ve oturumların dışında yapılan panellerde, geleneksel sporların dünyada yeniden nasıl canlandırılabileceği, egemen spor endüstrisine karşı nasıl hayatta kalabileceği, dünyada kültürel eşitsizlikle nasıl mücadele edilebileceği ve daha barışçıl bir düzenin kurulmasına nasıl katkıda bulunulabileceğinin konuşulduğunu söyledi.

Erdoğan, foruma katılanların hiçbir siyasi gizli planı, gizli gündemi olmadan, sadece yaşadıkları ülkelerin değerlerini yaşatmaya çalışan sivil girişimciler olduğunu kaydederek "Bunu çok değerli buluyorum. Çünkü dünyada gerçek değişimin yerelden başlaması gerektiğine inanıyorum. İşte Güney Amerika'sından Güneydoğu Asya'sına ve Afrika'sına varıncaya kadar dünyanın çeşitli yerlerinden gelen bütün temsilciler, tamamen iyi niyetle, hem kendi kültürlerinin yaşayabilmesi için hem de dünyada farklı kültürlerin birbirleriyle barış içinde birlikte var olabilmesi için çalışan insanlarsınız." diye konuştu.

- Kültürler arası saygı

Son 200 yılı aşkın dönemdeki Batı medeniyetlerinin hakimiyetinde dünya düzeninin, bölgesel kültürlere, kendisinden başka kültürlere saygı göstermediğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Onlara yaşam hakkı tanımadı ve maalesef bu, dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirmedi. Dünyadaki çatışmaları azaltmadı, dünyayı daha huzurlu bir yer haline getirmedi. İnanıyorum ki kültürler başka kültürlere saygı gösterirlerse, başka kültürlerden alabilecekleri neler olduğu gözüyle, oralardan kazanımlarının neler olabileceği gözüyle başka toplumlara bakarlarsa, işte bu gerçek anlamda dünyada bir barış düzeninin kurulmasına katkıda bulunacaktır. Bu iki gün yapılan görüşmelerimizin sonunda şunu gördük, gerçekten geleneksel sporların yaşayabilmesi için yeterli enerji yerelde dünyanın bölgelerinde mevcut. Ancak bu enerjinin aksiyona geçirilmesi, verimli bir şekilde dünyada geleneksel sporların kurumsallaşmasına, yaygınlaşmasına katkıda bulunabilmesi için buraya katılanların ve dahi katılamayanların organizasyonu, bir araya gelmesi, stratejik planlar çerçevesinde uzun soluklu çalışmalara imza atması çok büyük önem arz ediyor. Ümit ediyorum ki hem bugünkü sonuç bildirgemiz hem de yapılan görüşmelerde aldığımız kararlar ve Dünya Etnospor Konfederasyonuna üyelik yoluyla katılımlar bizim daha sistemli çalışmamıza katkıda bulunacaktır."

Erdoğan, Dünya Etnospor Konfederasyonu olarak dünyanın çeşitli bölgelerinde bölgesel çalıştaylar, bölgesel forumlar yapılmasını teşvik edeceklerini sözlerine ekledi.

Forum, katılımcılara hediye takdimi ve aile fotoğrafının çektirilmesiyle sona erdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.