Antalya

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI - "Bağımlı olduğumu fark ettiğimde çok geç olmuştu"

11:05 06 Mart 2018
UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE DOSYASI - "Bağımlı olduğumu fark ettiğimde çok geç olmuştu"

SİNAN ÖZMÜŞ - Yaklaşık 30 sene bağımlısı olduğu alkol ve uyuşturucuyu bırakan Yavuz Tufan Koçak, kurduğu Ayık Yaşamda Buluşalım Derneği (AYBUDER) ile ulaştığı bağımlıları kurtarmak için mücadele veriyor.

Henüz ortaokul çağında 13 yaşındayken alkole başlayan, biraz daha büyüyünce uyuşturucu da kullanan Koçak, 30 sene süren bağımlılık döneminde eşi tarafından terk edildi, çocuklarını göremedi.

Koçak, bağımlılıktan kurtulmak için yaptığı birçok denemede başarısız oldu. Şehirler değiştirip, farklı arkadaş çevreleri edinen Koçak, bağımlılıktan rehabilitasyon ile kurtulunca hayatını bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere adamaya karar verdi.

Önceleri mücadelesini tek başına vermeye çalışan Koçak, daha çok kişiye ulaşabilmek için 6 yıl önce İstanbul Sefaköy'de kiraladığı bir apartman dairesinde AYBUDER'İ kurdu.

Daha sonra derneği Antalya'ya taşıyan 58 yaşındaki Koçak, Kepez ilçesi Duacı Mahallesi'ndeki dernek binasında, uyuşturucu bağımlılarını 12 basamaklı sosyal entegrasyon programıyla sağlıklı bir yaşama adım attırabilmek için verdiği mücadeleyi sürdürüyor.

Dernekte terapilerin yanı sıra gün boyu sosyal aktiviteler gerçekleştiren bağımlılar, ilgilendikleri çeşitli hayvanlar ve hobileriyle sorumluluk duygusunu da öğreniyor.

Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşadığı ruhsal çöküntülerin alkol kullanımını artırdığını, daha sonra da uyuşturucuya başladığını dile getirdi.

"Keşke" diyeceği pişmanlıklar nedeniyle yuvasının yıkıldığını, işini kaybettiğini anlatan Koçak, 43 yaşına kadar annesiyle şehir şehir gezdiğini söyledi.

Koçak, bağımlılıktan kurtulması için ailesinin birçok şey denediğini anlatarak, "Bir sürü yöntem denememe ve çevremde de bunu görmeme rağmen sonuç alınamamasının sebeplerini araştırmaya başlayınca karşıma rehabilitasyon eksikliği çıktı. Bugün çok şükür toplumda ciddi manada bu konuda duyarlılık başladı ama yeterli değil çünkü oralarda bizim gibi bunu yaşamış, damdan düşenlere ihtiyaç var. Bir bağımlıya kurtuluşun bir örneğini anlatabilecek sistem olarak AYBUDER'i kurmak zorunda kaldık çünkü tek başıma ses çıkararak bir yere gelemedim. Sivil toplum kuruluşu olduk. Ondan sonra işte belediyeler ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın destekleri ve projelerle buraya kadar geldik." diye konuştu.

AYBUDER'i bir değişim ve farkındalık çalışması olarak niteleyen Koçak, bugüne kadar yüzlerce kişinin bağımlılıktan kurtulmak için derneklerine geldiğini ifade etti.

Koçak, rehabilitasyon sürecinde aile desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, bağımlılıktan kurtulma sürecinde ailelerle sürekli irtibat halinde olduklarını söyledi.

Bitlis'in Tatvan ilçesinde bir temsilcilik açtıklarını, Bursa ve İstanbul'da grup toplantıları yaptıklarını kaydeden Koçak, şöyle devam etti:

"Bağımlılık bir düşünce, duygu hastalığıdır. Duyguları kontrol edememektir, duyguların zayıf olmasıdır. Bunların yanında sorumsuzluk, bencillik, kendine güvenin olmaması da yer alıyor. Bütün bunları halletmek için bir rehabilitasyon süreci gerekir. Bir alternatif çözüm sürecini yıllardır sahalarda gösteriyoruz."

Madde bağımlılarına toplumun sahip çıkması gerektiğini ifade eden Koçak, anne ve babaların madde kullanan çocuklarını saklayarak aslında onları kaybettiklerini belirterek, "Bu utanılacak bir şey değil. Uyuşturucu madde bağımlılığı şu anda çağımızın en önemli problemlerinden bir tanesi, bu bir hastalık. Bu hastalıkla açıkça mücadele etmezsek, bilinçlenme adına bir şeyler yapmazsak çocuklarımızı kaybederiz." dedi.

- "Derdimi damdan düşen anlar"

AYBUDER'e gelen eski madde bağımlısı B.O. (43) da uyuşturucunun hayatını nasıl mahvettiğini anlattı.

Yetiştirme yurdunda 7 sene kaldıktan sonra kaçıp kendisini yanına alan babaannesi ile İstanbul'da yaşamaya başladığını belirten B.O, daha sonra aile içi sıkıntılar nedeniyle 15 yaşında evden de kaçtığını söyledi.

Evden kaçışından sonra arkadaş ortamlarında önce alkole başladığını belirten B.O, ardından uçucu madde kullandığını söyledi.

B.O, "Uyuşturucuya bağımlı olduğumu fark ettiğimde çok geç olmuştu. 25 sene geçmişti. Bırakamaz hale gelmiştim. Şimdi rehabilitasyonla bırakmayı başardım. Bundan sonraki hedefim benim gibi bağımlı olan arkadaşlarıma yardım etmek. Yaşamak için tek sebebim bu." diye konuştu.

"Bir bağımlının ilacı, diğer bir bağımlıdır. Derdimi damdan düşen anlar." diyen B.O, uyuşturucu maddeden kurtulmak isteyenlerin en iyi anlayacak olan kişinin yine eski bir bağımlı olduğunu savundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.