Antalya

Kazı ekibinin maskotu yavru baykuşlar

11:39 31 Temmuz 2018
Kazı ekibinin maskotu yavru baykuşlar

AYŞE YILDIZ - Türkiye'de tek neandertal insanların kalıntılarının bulunduğu 500 bin yıllık Karain Mağarası'nda kazı çalışmalarını yürüten ekibin iskelesine konan yavru baykuşlar, sevimli duruşları ve masmavi gözleriyle bilim insanı ve ziyaretçilerin maskotu oldu.

Antalya'da, insanlık tarihinin başlangıcından bugüne izler taşıyan Karain Mağarası'nda 2018 sezonu için kazı çalışmalarına başlayan ekip, baykuş sürpriziyle karşılaştı.

Kazı çalışmaları için kurulan iskeleye konan mavi gözlü iki baykuş yavrusu, kazı ekibinin ve ziyaretçilerin maskotu haline geldi.

Yavru baykuşlarla karşılaşan ziyaretçiler fotoğrafını da çeki, ilk kez baykuş gören çocukların tepkisi ise gülümsetiyor.

Karain Mağarası Kazı Başkanı olan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Taşkıran liderliğinde kazıları yürüten bilim insanları da baykuşları özenle koruyor.

Kazı çalışmalarını titizlikle yürüten ekip, baykuşları rahatsız etmemek için özel bir gayret de gösteriyor.

- "Kazının maskotu gibi oldular"

Kazı Başkanı Prof. Dr. Taşkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl alana ilk geldiklerinde baykuş sürpriziyle karşılaştıklarını söyledi.

Mağaranın orta boşluğunda iki baykuş yavrusu gördüklerini anlatan Taşkıran, şunları kaydetti:

"Bize sürpriz oldu. Bunların sık sık yer değiştirdiğini gördük. Kazı yaptığımız alana kadar geldiler. Bizim kazı yaptığımız alanda iskele var. İskelenin altındaki demirlerde duruyorlar, gün boyu buradalar. Bizden rahatsız olmuyorlar. Kazının maskotu gibi oldular. Biz de onlara hiçbir zarar vermiyoruz, dokunmuyoruz. Baykuşlar iskelenin neresindeyse rahatsız olmasınlar diye o bölümde o gün çalışmıyoruz, rahatsız olmamaları için özen gösteriyoruz. Daha yavrular."

- Habil ile kabil ismi verildi

Baykuşların yakında uçup gideceğini belirten Taşkıran, üzerindeki tüylerin bile yavru olduklarını gösterdiğini anlattı.

Doğal yaşama saygıları olduğu için baykuşları rahatsız etmediklerini dile getiren Taşkıran, "Yakında anneleri gibi avlanmaya başlayacaklar. Beslemiyoruz, hiçbir şekilde dokunmuyoruz. Eğer onlara dokunursanız anneleri reddeder, beslenecek durumda değil. Baykuşlar, mağaranın maskotu oldular. Kazı ekibinin de ilgisini çeken baykuşlardan birine Habil diğerine Kabil adını koyduk. " diye konuştu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.