Antalya

"Bilimden yararlanmadan sporda başarıya ulaşmak mümkün değil"

12:53 03 Kasım 2018
"Bilimden yararlanmadan sporda başarıya ulaşmak mümkün değil"

SİNAN ÖZMÜŞ - Spor Bilimleri Derneği Başkanı ve Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Günay, Türk futbolunun başarısız bir noktaya geldiğini savunarak, modern bilimin gereklerine göre sporcu yetiştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Antalya'da yapılan 16. Spor Bilimleri Kongresi'ne katılan Mehmet Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporda başarılı olunabilmesi için spor bilimi, hekimliği ile tıbbi bilimsel paylaşımların sporculara mutlaka aktarılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'de sporun en temel sorununun, bu aktarımın gerçekleşmemesi olduğunu dile getiren Günay, bu nedenle Gençlik ve Spor Bakanlığı ve sporla ilgili federasyonlara büyük görevler düştüğünü kaydetti.

"Bilimden yararlanmadan sporda başarıya ulaşmak mümkün değil." diyen Günay, şöyle konuştu:

"İlim Çin'de de olsa arayınız' diyen bir gelenekten, İslam anlayışından geliyoruz. Hacı Bektaş Veli 'İlimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır' diyor. Bugünlerde bunu yaşıyoruz. İşte Türk futbolu, dünya üçüncülüğünden çok başarısız bir noktaya geldi. Ligimiz bir anda çok kötü bir lig oldu. Bunun sebebi modern bilimin gereklerine göre sporcunun yetiştirilmemesi ve müsabaka şartlarına hazırlanmamasıdır. Bu anlamda, bilim adamlarının, uygulamadaki kişilerin ve federasyonların birlikte çalışması gerekiyor."

Profesyonel futbol liglerinde oynayan sporcuların sık sık sakatlanmasının antrenör, kondisyoner, fizyoterapist ve masörlerin teknik bilgi eksikliğinden kaynaklandığını ileri süren Prof. Dr. Günay, Spor Toto Süper Lig'e gelen yabancı oyunculara da değindi. Bu oyuncuların yaşlarının büyük, maliyetlerinin yüksek olmasına karşın verimlerinin üçte biri bile bulmadığını savunan Günay, "Maliyetin karşılığını alamadığımız bir lige sahibiz. Türkiye'de bilimsel kurallara ve sistematiğe uygun şekilde sporcu yetiştirilmezse başarılı olma şansı yok." ifadelerini kullandı.


- "Çocuklarımıza güvenmemiz lazım"


Türkiye'deki futbol liglerinde yabancı oyuncu sayısının çok yüksek olduğunu dile getiren Günay, şöyle devam etti:

"Kendi çocuklarını altyapıdan yetiştiremeyen bir ülkenin sürekli başarı kazanma şansı yok. Dolayısıyla altyapıya, temel eğitime önem vermemiz lazım. Sporu okullara indirmemiz lazım. Okul-kulüp iş birliğini kurarak sporcuları uzun vadede planlı ve programlı bir şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Türkiye ligi başarılı bile olsa bu milli takıma yansımıyorsa sonuçta bu bizim başarımız değil. Önemli olan bu kişileri bizim yetiştirmemiz. Maalesef milli takımdaki oyuncuların Avrupa ülkelerinde eğitim alıp gelmiş olması bunun kanıtı olarak karşımıza çıkıyor. Öz kaynaklarımıza, çocuklarımıza güvenmemiz lazım."

Prof. Dr. Mehmet Günay, futbolda dünya şampiyonluğunu, diğer spor branşlarında ise olimpiyat şampiyonluğuna kadar uzanan stratejik programlarla çalışılması gerektiğine işaret ederek, "Bunlar bizde yok. Bu eksiklikler giderilirse neden olmasın? Bizim çocuklarımız da yetenekli. Yapabilirler, başarabiliriz. Özellikle Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip ülkenin, bunu başarması çok kolay. Bilimsel ve sistemli programlara ihtiyaç var." değerlendirmesini yaptı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.