Antalya

Mağaradan yüzlerce kafatası fışkırdı!

14:33 21 Kasım 2018 3 Yorum Var
Mağaradan yüzlerce kafatası fışkırdı!

Antalya'nın Alanya ilçesindeki Kadıini Mağarası'nda, 5 ila 7 bin yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen toplu mezar bulundu.

Yaklaşık bir yıl önce Kadıini Mağarası'na giren bir grup ekstrem  sporcu, alanda insan iskeletleriyle karşılaştı. Fotoğraf çeken grup, Süleyman  Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümüne konu  hakkında bilgi verdi.

Bunun üzerine Kültür Bakanlığından alınan izinle SDÜ Antropoloji  Bölümü ve Alanya Müzesi, mağarada keşif çalışmalarına başladı. Alanda bilimsel yöntemlerle arkeolojik kazı ve veri toplama tekniğiyle  1 haftalık çalışma yapan ekip, 5 ila 7 bin yıl öncesine ait olduğu  değerlendirilen toplu halde çok sayıda insan iskeleti buldu.

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nalan  Damla Yılmaz Usta, çalışmalarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada,  "Buluntular ve arkeolojik veriler Kalkolitik ve Erken Tunç Dönemine ait bilgiler  veriyor. İskeletlerin yaşı tahmini olarak 5 ila 7 bin yıl. Anadolu'da ilk kez bu  kadar yoğunlukta bir 'mağara içi toplu mezara' ulaşıldı." dedi. Yaklaşık bir haftalık süreçte mağarada arkeolojik kazı ve veri  topladıklarını belirten Usta, buluntuların kataloglamasını yaptıklarını, çizim ve  fotoğraflama işlemlerinden sonra mağara dışına çıkardıklarını kaydetti.

Mağarada insan iskeleti dışında arkeolojik buluntuların da  çıkarıldığını belirten Usta, şöyle konuştu: "Buluntular, mağaranın yaklaşık 400 ila 800 metreleri arasında  kalıyor. Mağaranın içerisindeki kollarda buluntular mevcut. Mağarada yıllar  içinde su baskınları ve çökmeler olmuş. En dip buluntular arasında bazı kemikler  birbirine karışmış durumdaydı. Balçığın içinde bir karışma durumu söz konusuydu.  Ama bazı örneklerde 'insitu' (ait olduğu yer) durumu bozulmamış. Bazı iskeletler  mağara zemininde zamanla karstik çökeltiyle birleşmiş. Zemine tamamen kaynaşmış  kemikler de mevcuttu. Kafataslarının üzerinde bir tabaka var. Bu tabaka karstik  oluşum. Tamamen kemiğe yapışmış durumda. Bu laboratuvar ortamında kemik iskelet  kurudukça, küçük küçük kazıma işlemiyle bir kısmı çıkarılabildi. Büyük çoğunluğu  yine kemikler üzerinde mevcut. Bu oluşumu karşılamayan iskeletler de var."

Usta, buluntular ve arkeolojik verilerin kendilerine Kalkolitik ve  Erken Tunç Dönemi'ne ait bilgiler verdiğini belirterek, iskeletlerin yaşının  tahmini olarak 5 ila 7 bin yıl olduğunu ve Anadolu'da ilk kez bu kadar yoğunlukta  bir ''mağara içi toplu mezara'' ulaşıldığını ifade etti. Anadolu'da özellikle Erken Tunç Dönemi'ne tarihlendirilen iskelet  seriye fazla rastlanmadığını vurgulayan Usta, şöyle devam etti:

"Alanya'da Kalkolitik ve Erken Tunç Dönemi'ne ait çok sayıda buluntu  ele geçmemişti. Bu açıdan önemli. İskeletlerin korunma durumu çok iyi. Çünkü  mağaranın içerisindeki demir iyonları kemiğe işlemiş ve kemik yapılarını oldukça  sertleştirmiş. Çok fazla bozulmadan günümüze gelebilmeleri ve Anadolu'nun bu  dönemine ışık tutabilmeleri açısından gerçekten bu iskeletler önemli. O dönemdeki  insanların biyolojik, morfolojik özelliklerine ışık tutabilecek önemli veriler  içeriyor.''

Literatürde buna benzer buluntuya rastlamadıklarına dikkati çeken  Usta, şunları kaydetti: ''Türkiye'de mağara içerisinde iskelet buluntuları var ama böyle büyük  bir popülasyon henüz ele geçmemiş. Mağara içi gömü olarak literatürde buna benzer  bir buluntuya rastlamadık. Çünkü bunlar gerçekten mağaranın çok derininde ve  birey sayısı olarak da fazla 100'den fazla. Bu mağara için şunu diyebiliriz; bu  topluluk mağaranın çok derin kısımlarını ölülerini gömdükleri alan olarak  kullanıyorlardı."

İskeletler üzerinde çalışmaların devam ettiğini dile getiren Usta,  çalışma sonucunda o dönemin yaşantısı hakkında önemli bilgilerin açığa  çıkarılacağını dile getirdi. Usta, "Buradaki çıkardığımız sonuçları, Anadolu'daki ve dünyadaki  diğer popülasyonlarla karşılaştırarak bu topluluğa en yakın topluluk ne olabilir  veya benzer yakın akrabalık ilişkileri kurabilecek miyiz? Bunlara bakacağız."  dedi.

Şu an elde edilen bulguların o dönemde yaşayan insanların yerleşik  hayatta tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir toplulukla ilgili bilgiler verdiğine  işaret eden Usta, incelemenin ileri aşamasında bulguların daha da netleşeceğini  sözlerine ekledi.?

 

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • Realist 5 yıl önce Şikayet Et
    İskeletimizi görmek ne garip bir şey yaa, isyan edesim geldi
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    dişlere bak sapasağlam. tabi o zaman diş hastanesi yoktu gidipte dişini yokedecekleri
    Cevapla
  • lktl 5 yıl önce Şikayet Et
    insan dişi çok sağlam olduğu için çürümesi çok çok uzun zaman alıyor
    İlk beğenen sen ol
  • İzmirli. 5 yıl önce Şikayet Et
    Şu kafataslarının ve çene kemiklerinin farklılıklarına bakın. Evrime inananların inanacak birşeyler arayan zavallılar olduğu ne açık.
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.