Antalya

Avokadoda hedef 60 milyon adet

12:56 31 Ocak 2019
Avokadoda hedef 60 milyon adet

MUSTAFA KURT - Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, 2019 yılında Türkiye genelinde 60 milyon adet avokado üretimi gerçekleştirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018 yılında avokadoda istenilen verimi, havaların istedikleri gibi geçmesiyle elde ettiklerini söyledi.

Üretimden ve satışlardan memnun olduklarını ifade eden Sevilgen, avokado satışında Türkiye sınırlarını da aştıklarını dile getirdi. Birçok ülkeye satışlar gerçekleştirdiklerini belirten Sevilgen, "Ukrayna, Romanya, Rusya, İran'a satışlar gerçekleştirdik. Bu ülkelere 1 milyon adet ürün satışı gerçekleştirdik. Bu sayı çok olmasa da birçok ülkeden bize talep gelmesi önemli." diye konuştu.

Avokadoya olan talebin üretim artışına da yansıdığını anlatan Sevilgen, Türkiye avokado üretiminin yüzde 70'ini Alanya'nın geçen yıl karşıladığını belirtti. Alanya'nın bu yıl üretimin yüzde 80'ini karşılayacağını, bunun da 45-50 milyon adet avokado üretimi demek olacağına dikkati çeken Sevilgen, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıllarda 20 milyon adet olan avokado üretimi, 2018'de 40 milyona ulaştı. 2019'da ise Türkiye genelinde 60 milyon adet bir beklentimiz var. "

Avokado ekim alanlarının genişlediğini sadece Alanya'da 2 binden fazla küçük büyük üreticinin bulunduğunu dile getiren Sevilgen, "Resmi kayıtlarda ilçemizde 38 bin hektar alanda avokado yetiştiriliyor ama tahminimiz bunun en az 50 bin hektarı geçtiğidir." değerlendirmesinde bulundu.

Sevilgen, Alanya bahçelerinde 20'ye yakın ürün çeşidinin yetiştirildiğini ancak bazılarının kalite ve verim anlamında ekonomik olmadığını vurgulayarak, "Biz en uygun olan cinsleri tercih ediyoruz. Mesela şimdilerde 'has' dediğimiz ürünün daha büyük ve farklı bir cinsini adapte etmeye çalışıyoruz. Kısacası avokado çeşitleri 8-9 ile sınırlı kalmayacak. Ticari değere sahip ve her ay hasat olacak şekilde en az 15 ürün çeşidine ulaşacağız. Böylece halkımız avokadosuz kalmayacak." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.