Antalya

Antalya'nın fethinin 812. yıl dönümü kutlanacak

15:36 12 Şubat 2019
Antalya'nın fethinin 812. yıl dönümü kutlanacak

Antalya'nın fethinin 812. yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Antalya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi iş birliğiyle yıl dönümü etkinlikleri, 1-5 Mart'ta yapılacak.

Bu kapsamda, Akdeniz Üniversitesince düzenlenecek "Uluslararası Antalya Kongresi"nde kentteki Türk-İslam medeniyetinin izleri ele alınacak. Binlerce kişinin katılması beklenen "Runatolia" koşusu yapılacak, Solo Türk gösteri sunacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Mevlevihane Müzesi'nde düzenlenen basın toplantısında, 3 yıldır yaptıkları fetih kutlamalarıyla, 812 yıl önce bu toprakları vatan kılan atalarına vefa borcunu ödemeye çalıştıklarını söyledi.

Temel amaçlarının tarihe sahip çıkmak ve gençlere ışık tutmak olduğunu dile getiren Türel, "Tarihimizi bilmeden, bugün üzerinde yaşadığımız bu toprakların kıymetini anlamamız da mümkün değil. Dolayısıyla 5 gün sürecek kutlama programı, tarihimizi anlayabilmek adına bizlere önemli bir fırsat sunacak." dedi.

- "Tarih, o milletin şahsiyetidir"

Bu yıl temalarının "Antalya'da Türk-İslam Medeniyetinin İzleri" olduğunu belirten Türel, şunları kaydetti:

"Antalya bu konuda şüphesiz ki eşsiz ve tarihi bir mirasa sahiptir. Antalya, bu eserler açısından adeta açık hava müzesi gibi olmasına rağmen, bizler ne yazık ki bu durumun yeterince farkında değiliz. Kutlamalar kapsamında açılacak sergiler ve düzenlenecek konferansların bu eksiği kapatma noktasında büyük katkısı olacağı inancındayım. Şanlı bir medeniyetin izlerini her yerde bulacağımız bir coğrafyada yaşadığımızı asla unutmamamız gerekir. Bu medeniyetin ortaya koyduğu tarih ise bizlerin muasır işler yapmamıza referans olmuştur. Bir milletin bireylerini ortak bilinçle birbirine bağlayan tarih, aynı zamanda o milletin şahsiyetidir. Bu nedenle tarihimizi iyi bilmek ve ona sahip çıkmak kimliğimize de sahip çıktığımızı gösterir."

Kutlama programındaki anlamlı etkinliklerle fetih ruhunun bir kez daha idrak edileceğini anlatan Türel, Antalya'yı fetheden Gıyaseddin Keyhüsrev'i de unutmamak için hazırlanan "Fetih Belgeseli"nin tüm okullarda öğrencilere izletileceğini bildirdi.

- "Koşuya ilgi artıyor"

TURSET Genel Müdürü Özgür Emeklioğlu da fetih kutlamaları kapsamında yapılacak "Runatolia" etkinliğinin, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden spor tutkunlarını Antalya'da buluşturacağını söyledi.

Etkinlikte "halk koşusu", "minik adımlar koşusu", "bebek yürüyüşü" ve "yüksek topuk koşusu" gibi renkli spor aktivitelerinin yapılacağını bildiren Emeklioğlu, Antalya markasına büyük katkı sağlayan koşuya ilginin her yıl arttığını vurguladı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.