Antalya

Balığın başındaki bu taşın kilosu 1000 lira! Şifalı olduğuna inanılıyor

15:13 31 Ağustos 2022 7 Yorum Var
Balığın başındaki bu taşın kilosu 1000 lira! Şifalı olduğuna inanılıyor

Karakulak balığının başında bulunan ve böbrek taşını düşürdüğüne inanılan otolit taşın kilosu 1000 liradan satılıyor.

Tezgahları çeşitlendiren balıklardan karakulak, granyöz ve eşkina, lezzetinin yanı sıra başında şifalı olduğuna inanılan taş nedeniyle yoğun ilgi görüyor. Kilosu 200 liraya satılan karakulak, lezzeti, iri kılçıklı olması ve başındaki taşın böbrek sancısına iyi geldiği düşüncesiyle en çok satılan türler arasında yer alıyor. Eşkina, granyöz ve karakulak balığının baş bölümünde yer alan 2 otolit taşının kilosu ise 1000 liradan satışa sunuluyor. 'Balık taşı' olarak bilinen, mermer görünümündeki otolit taşı, alışveriş sitelerinde satılırken, aktarda ise tanesi 10 liradan alıcı buluyor.

“BU KONUDA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YOK”

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, kemikli balıkların tamamında otolit olduğunu belirtti. Balık familyaları içinde eşkina ailesi türündeki otolit taşının büyüklüğünden bahseden Prof. Dr. Gökoğlu, "Geçmişten bu yana bilinen eşkina balıklarının otolitini çıkarıp, kurutup, havanda dövdükten sonra toz haline getirilip, limon sıkılarak tüketilmesinin böbrek taşına iyi geldiği bilinir. Bu konuda bilimsel araştırma yok. Beyaz renkli, tırnak büyüklüğünde balığın kemik yapısında bulunan taş, kalsiyum karbonattan oluşuyor. Böbrek taşını düşürdüğüne dair çok fazla söylem var. Böbrek taşını düşürmede kullanılan otolit, eşkina balığı otolitidir. Aynı familyadan olduğu için karakulak ve granyözün otolitinin çıkarılıp satılıp kullanıldığını görüyoruz" diye konuştu.

 

YORUMLAR

7 Yorum Var
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Kullanan arkadaşım var baya faydasını görmüş.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • yorumsuz 1 yıl önce Şikayet Et
    işe yaradığını test ettim. Baskalarida kullandı onlarda da işe yaradı. (Biri hariç)
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Hasan SGK Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    2 çay bardağı aç karnına çay sirkesi ve üzerine 10 dakika sonra 2 su bardağı su için bir saat içinde tüm taşlar elastik kıvamda idrarla atılır.
    Cevapla
  • 542654 1 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen buradan tekrar yazıyorum Daha önce de yazmıştım balığın kafasındaki taşın Böbrek taşını eritmeksi gibi bir olay yok Tamamen safsata balığı günahına giriyorsunuz
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    bende denedim taşım eridi.12 mm lik taş eridi. başkalarına tavsiye ettim onlarda da başarılı oldu taş eridi.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.