Antalya

Bu bitkiyi koparan yandı! Cezası 220 bin TL’ye varıyor

18:02 14 Eylül 2022 12 Yorum Var
Bu bitkiyi koparan yandı! Cezası 220 bin TL’ye varıyor

Antalya sahillerinde yetişen kum zambaklarını koparmanın cezası dudak uçuklattı. Endemik bitkiler arasında yer alan ve çiçek açmaya başlayan zambakları koparmanın cezası 80 bin TL’den başlayıp 220 bin TL’ye kadar varıyor.

Dünya Doğayı Koruma Birliğince koruma altına alınan kum zambakları çiçek açmaya başladı. 'Çevre Koruma Kanunu' çerçevesinde, endemik türdeki kum zambağı çiçeğini koparmanın cezası 80 bin ile 120 bin TL arasında değişiyor. Kökünden sökmenin ise 180 bin TL ile 220 bin TL arasında cezası var.

CEZASI DUDAK UÇUKLATIYOR

Gazipaşa Hepimizin Platformu Sözcüsü Güldane Şahin, Çevre Dostu Platformu Sözcüsü Gülbahar Akça ve gönüllü çevreciler, Koru sahilinde açan kum zambaklarını yerinde inceledi. Kum zambaklarını korumaya alan gönüllüler, ilçe halkına nesli tükenmekte olan kum zambaklarını koruma çağrısında bulundu. Tüm halkı kum zambaklarını korumaya davet eden Güldane Şahin, “Bir koklayınca bu kokuyu unutmanız mümkün değil ve diyoruz ki sakın koparmayın. Çiçeğini koparırsanız 80-120 bin TL arasında cezası var. Kökünden sökerseniz ise 180 ila 220 bin TL cezası var. Lütfen koruyalım” diye konuştu.

YORUMLAR

12 Yorum Var
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayak altında ezilir halde korumaya alınıp tohumlarından sahilkere bolca ekmeli belediyeler bunu yapmalı ceza nedir halk nerden bilsin ayak altında kalmış
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Musa F. 1 yıl önce Şikayet Et
    Bundan 15 20 yıl önce Samsun Çarşamba Costal kumsalda aynı lalelerden vardı. Halen daha olduğunu düşünüyorum. Orası da mı endemik, Onları koparmak da mı cezalı?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    adana nın karataş ve tuzla sahillerinde bu kum zambaklarından milyonlarca var devlet sadece antalya sahillerinde az oldugu için böyle bir ceza uygulaması bana göre yanlış devlet yetkilileri bu bölgedeki kum zambaklarını gelip bır görsün ve bu ceza işlerine bi son versin
    Cevapla
  • Guaidoglu 1 yıl önce Şikayet Et
    Böyle ceza olmaz. Oranin yerlileri belki 100 yillardir bunlari kopariyor hediye ediyor ve süs yapiyor. Orali olmayanlari oraya gelmeden eyitimden gecirin sonra saliverin. Yaparsa al cezasini.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Harun 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu sahil zambaklari kendi haline yetisen ve nemli yerlerde bulunur. Aslen bu zambak kendiliginden yayilan ve cicek actigi zaman cok güzel bir koku yayan bir cicek türüdür. Kimse koparmaz korunursa kendiliginden sahil boyunca yayilir ve cogalir. Malesef bizim insanlarimiz alismis her gördügü cicekleri koparip atmaya oysaki koparilinca solacak sonra atilacak Lütfen daha duyarli olalim.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.