Antalya

Binaların ortasında kalan gizemli yatır! Yıllardır dua ediyorlar

14:06 29 Aralık 2022 4 Yorum Var
Binaların ortasında kalan gizemli yatır! Yıllardır dua ediyorlar

Antalya Balbey Mahallesi’nde bir evin balkonun altında kalan yatır gizemini koruyor.

Yeşil renge boyanan ve ismi bilinmeyen mezar başında bazı vatandaşların dua ettiği görülürken, binaların arasında kalan yatıra çevresel düzenleme yapılması için vatandaşlar destek istedi.

Antalya’nın en eski koruma altındaki Balbey Mahallesi’nde Kavaklı Mescidi yakınındaki bir yatırın isminin uzun yıllar geçmesine rağmen bilinememesi, vatandaşları merak içinde bıraktı. Vatandaşlar, köşede kalması nedeniyle kirletilen mezarın etrafını zamanla çevirdi ve yeşil renge boyadı. Bu sayede mezarın kirlenmesi önlendi. Yol kenarında kalan ve mahallede "Sakallı Dede", "Nurettin Dede" gibi isimlerinin olduğu değerlendirilen mezarın yakınından yol geçtiği ve çevresine güvenlik önlemi alınmadığı görüldü. Hemen üzerinde 3 katlı ev bulunan yatırın başında bazı vatandaşlar ise dua ediyor. Evinin balkonu yatırın üzerine denk gelen vatandaş ise, "Dua ediyorum. 20 yıldan beri o bana, ben ona dostum. Tedirgin olmuyorum. Yatandan değil, ayakta gezenden korkacaksın" dedi. Mahalleli hem yatırın isminin belirlenmesi hem de çevre düzenlemesi için yetkililerden destek istedi. Ayrıca mahallelinin kendi imkanlarıyla mezar etrafında taşlı önlem aldığı görüldü.

"Çeşitli rivayetler var"

Balbey Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu, mezar hakkında birkaç rivayet olduğunu belirterek, "Burada çok eski bir konak sahibi ve Antalya’nın ilk sivil tarihçisi Hüseyin Çimrin ile görüşmeler yaptım. Ama bir sonuca ulaşamadım. Ama bizim bildiğimiz kadarıyla burası halk arasında dede diye tabir edilen bir yatır. Cuma akşamları mum yakılan, dilek tutulan manevi bir yer. Bitişiğinde Kavaklı Mescidi var. Burası da mescidin dibinde kuytu bir yer olduğu için pislik içinde bırakıyorlardı. Pislik yapılmasın diye bu şekilde yapıldığına dair bir rivayet var. Gerçeğini bilen yok. Müzeden yetkili ya da bilgi sahibi başka bir kişi olabilir, koruma altın alınır ve yazısı yazılabilir" diye konuştu.

"Kim olduğunu merak ediyoruz"

Yaklaşık 90 yıldır yatırın burada bulunduğunu aktaran Uyaroğlu, "Üstünde iki katlı ev var, oturan var. Kimisi korkuyor, kimisi 'Bize manevi güç veriyor' diyor. Dualar ediyorlar. Yatırın ismini bilmiyoruz. Hem sit alanında mahalle hem de yatır var. Araçlar yanına, üstüne park ediyor. Buranın etrafının çevrilip levhasının takılması gerekiyor. Sahip çıkmalıyız, bunlar manevi değerlerimiz. Yeşil renge komşular boyadı, temizliğini bakımını yapıyorlar. Üstü sonradan kapatıldı. Biz de kim olduğunu merak ediyoruz. Diyanet ya da müzeye başvurup önlem ya da isminin belirlenmesi için çalışma yapmak istiyoruz" diye konuştu.

"Yoldan geçenler dua ediyor"

Mahalle sakinlerinden Ramazan Kızılırmak, "Biz yatır olduğunu biliyoruz. Büyük bir ihtimal de yatırdır. Gelenler dua ediyorlar, daha önce mum yakıyorlardı. Mahalleli olarak bakımını biz yapıyoruz. Başka sahip çıkan yok. Burası koruma altına alsın çevre düzenlemesi yapılsın. Yoldan geçenler dua ediyorlar. Biz burada yatan kişinin ismini merak ediyoruz. Kimse ismini bilmiyor. Gerçekten yatır mı değil mi onu da bilmiyoruz. Ortada kalmış durumda" dedi.

YORUMLAR

4 Yorum Var
  • sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    işte bu neye inandıklarını bilmeyen müslüman profili mezarlıkların islamda ancak bedenin yok olduğu yerdir asıl canlı olan ruhtur bir insanın eskimiş olduğu ve çöpe attığı yere gidip medet umması gibi
    Cevapla
  • İsmail 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu da beyinlerinin örümcek bağladığı ve İnançlarını savunurken, kırmızı çizgilerimiz derken farkında olmadan şirke düşebilecekleri bile akıllarına gelmiyor....
    İlk beğenen sen ol
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    İslamda asla meyyitlerin kabri başında mum yakmak çaput bağlayıp dilekte bulunmak yoktur bunlar batıldır hurafedir bidattır dinini iyi öğrenmemiş müslümanların sanki varmış gibi saçma sapan uygulamaları daha çok günaha sebebiyet verir..Ölünün kabrinde mum yakıp dilek dilemek akıl karı değildir bu uygulama gayrimüslüm adetidir!...uyuma müslüman dinini iyi öğren araştır oku!
    Cevapla
  • vay be arkadaş 1 yıl önce Şikayet Et
    bir gün 2 arkadaş uzak diyarlara iş bulmak için giderler giderlerken yanlarında birde eşşek vardır.o şehir bu şehir derken bi kalıcı iş tutaramazlar ve geri geldikleri köye dönmeye karar verdiklerinde istanbulda eşşekleri ölür.eşşeklerini gömerler.ordan geçenler rahmetli nasıl biriydiderler.çok çalışkandı ve çok hayırı dokundu bize deyince.öyleyse buraya kubbeli bir mezarı olsun derler.o bu şu yardım derken eşşeğin öldüğü yerde kocaman bir kervan saray olur ve bu 2 arkadaş orayı işletir.yıllar geçer arkadaşlar yav burdaki eşşekmiydi yoksa insanmıydı şüphesine düşer aman derler neyse ne.
    Cevapla
  • GERÇEK 1 yıl önce Şikayet Et
    önce orada bir yatır var mı onun tespitini yapın?
    Cevapla
  • Aynen 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle
    İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.