Artvin

Kemençeyi önce yapıyorlar sonra çalıyorlar

11:35 11 Mart 2016
Kemençeyi önce yapıyorlar sonra çalıyorlar

BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'in Arhavi ilçesinde uygulamaya konulan "Kemençemi Hem Yaparım Hem de Çalarım" projesi kapsamında kursa katılan çocuk ve gençler, atölyede yapımını öğrendikleri kemençeyi çalma eğitimi de alıyor.

Arhavi Kaymakamlığı ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünce 1,5 yıl önce açılan kursa özellikle çocuklar ve gençler rağbet gösteriyor.

Arhavi Gençlik Merkezi Müdürlüğünde kemençe yapım ve çalma ustası olarak görev yapan 65 yaşındaki kurs eğitmeni Metin Kuru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz'e özgü kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırmak amacıyla açılan kursta kendi atölyesinde 20 kursiyere önce kemençe yapımını ardından çalmasını öğrettiğini söyledi.

Kursun ücretsiz olduğunu belirten Kuru, "Proje 2015 yılında hayata geçirildi. Bir buçuk yıldır devam eden kursta çocukluk yıllarımda babamdan öğrendiğim kemençe yapımı ve çalma sanatı yok olmasın diye eğitmenlik yapıyorum. Çocuklarımıza ve gençlerimize yöremizle özdeşleşen kemençe çalgısını gelecek nesillere aktarılması için çaba gösteriyoruz" dedi.

Kuru, kurs aracılığıyla çocukların ve gençlerin özellikle internet kafelerden, kötü alışkanlıklardan uzak durmalarının amaçlandığını vurgulayarak, "Yöre kültürünü ve müziğini çocuklarımıza ve gençlerimize aşılayarak onların kötü alışkanlıklar edinmelerinin önüne geçmeyi de kendimize görev edindik" değerlendirmesinde bulundu.

Kursa katılan öğrencilerin boş zamanlarını iyi değerlendirdiğini ve müzikle eğlenip arkadaşlık bağlarını geliştirdiklerini dile getiren Kuru, okula giden çocukların kemençe, tulum kursuna başladıktan sonra sosyal aktivitelerinin, derse eğilimlerinin ve dersi anlama kabiliyetlerinin arttığını gözlemlediklerini vurguladı.

Kuru, kursiyerlere haftanın iki günü kendi atölyesinde kemençe yapımını, iki gün de kemençe çalma kursu verdiğini anlatarak, "Kemençenin hangi ağaçtan yapımından tutun da en iyi nasıl çalınır ve okunur konularında her kursiyerime bıkmadan, usanmadan büyük bir sabırla eğitim veriyorum. Bugüne kadar 20 gencimize iyi derecede kemençe yapımını ve çalmasını öğrettim" diye konuştu.

Kendisini yöresel kültürün yaşatılmasına adadığını söyleyen Kuru, kemençe ve tulumun yöresel kültürün bir ürünü olduğunu, bu kültürün yaşatılmasını istediklerini ifade etti. Son yıllarda kemençe çalmasını bile bilen çok az kişi kaldığına işaret eden Kuru, kurs ile kemençeye ilgiyi arttığını ve insanlara bu kültürü sevdirdiklerini vurguladı.

- Kursiyerler hem öğreniyor hem de eğleniyor

Kursiyerlerden 14 yaşındaki Selinay Saraydar, her zaman kemençe çalma konusunda bir isteğinin olduğunu ifade ederek, "Yaklaşık bir yıldır kursa gidiyorum, kurs hocamız önce kemençe yapımını öğretti. Ardından notaları ve çalmasını öğrendim. Yöremize ait türküleri kemençe ile çalıp okuyabiliyorum. Yöremize ait müzikler halk müziği türküler öğreniyoruz. Bu yöreyi yani eski kültürümüzü kemençe ile yaşatmak için bu kursa katıldım" sözlerine yer verdi.

Kursiyerlerden 12 yaşındaki 5. sınıf öğrencisi Mehdi Kuru, kemençe kursuna başlamadan önce Karadeniz şarkılarını sevip dinlediğini, üç ay önce başladığı kemençe kursuyla sevdiği müzikleri çalıp okuyabildiğini belirtti.

Arhavi Gençlik Merkezi Gençlik Lideri Seçil Kurdoğlu, kursa ilginin giderek arttığını söyleyerek, "Kültür faaliyeti kapsamında açtığımız kursta gençlerimiz kemençe yapımını hem de çalmasını öğreniyorlar. Kursiyerler kemençeye olan ilgilerinden dolayı çok kolay öğrenmeye başladılar. Kendilerini geliştiren kursiyerlerimiz ilçede düzenlen çeşitli etkinliklerde kemençe çalıp türkü söyleyerek mini konserler vermeye başladı. İlçemizde kurs her kesimden takdir topladı" dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.