Artvin

Acara-Doğu Karadeniz Spor Çalışma Grubu Toplantısı

17:36 13 Nisan 2016
Acara-Doğu Karadeniz Spor Çalışma Grubu Toplantısı

Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Yasin Temizkan, Acara Özerk Cumhuriyeti ile "Uluslararası Doğu Karadeniz Spor Oyunları" düzenlemeyi planladıklarını söyledi.

Türkiye'nin Batum Başkonsolosluğunca, Gürcistan'ın Batum kentinde bir otelde düzenlenen ve iki gün süren Acara-Doğu Karadeniz Spor Çalışma Grubu Toplantısı sona erdi.

İkinci günde de bir araya gelen Acara ve Doğu Karadeniz'deki 7 ilin Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü temsilcileri, yaklaşık 3 saat süren toplantıda, her iki ülkenin ortaklaşa düzenleyebileceği spor aktiviteleri konusunda yol haritası belirledi.

Başkonsolos Temizkan, toplantı sonrası yaptığı değerlendirmede, Gürcistan ile Türkiye arasında her alanda ilişkilerin üst düzeyde olduğunu söyledi.

Başkonsolos olarak görev bölgesindeki Acara Özerk Cumhuriyeti ile Türkiye'nin Sarp Sınır Kapısı'na yakın illeri arasında ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını belirten Temizkan, "Buna yönelik daha önce üniversiteler arasında kültür sanat alanında bazı projelerimiz oldu" dedi.

Spor alanında her iki ülkenin işbirliğini artırmak amacıyla iki gün süren toplantı yaptıklarını anımsatan Temizkan, şöyle devam etti:

"Bir yol haritası planı çizildi. Başkonsolosluğumuz ile Trabzon Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü bu işin geçici sekretaryasını üstlendi. Her şehrimizden 2016 için planlanmış faaliyetleri ve hangi alanlarda işbirliği yapabileceklerine ilişkin bilgileri topladık. Trabzon ilimizle bu toplantıda aldığımız kararlar üzerinde çalışıp protokol haline getireceğiz. Protokol ile Doğu Karadeniz-Acara arasında spor alanında işbirliği protokolü imzalanacak. Daha sonra yapılacak çalışmalara bir çerçeve oluşturulmuş olacak. İlk aşamada planlanmış faaliyetlere karşılıklı katılım, daha sonra ortak kamplar, spor müsabakaları gibi faaliyetlerin düzenlenmesi şeklinde planlama yapacağız."

Temizkan, Acara Özerk Cumhuriyeti ile "Uluslararası Doğu Karadeniz Spor Oyunları" düzenlemeyi planladıklarını da kaydederek, "Spor alanındaki işbirliğimiz çerçevesinde yılda veya iki yılda bir olmak üzere ortak spor oyunları düzenleyerek bütün bu çalışmalarımızı ve projelerimizi taçlandırmak istiyoruz. Türkiye, altyapı ve tesisleşmede dünya standartlarını yakaladı. Acara'nın da tecrübe ve birikimleri var. Yani kazan kazan şeklinde bir işbirliğimiz olacak." diye konuştu.

- "Türkiye'den çok şey öğrenebiliriz"

Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı‏ Valeri Beradze ise görüşmelerin çok güzel ve verimli geçtiğini belirterek, "Sportif, kültürel faaliyetler sonucunda gençlerimiz, toplumumuz birbirine yaklaşacak. Daha yoğun çalışacağımız konusunda anlaştık. Çok büyük sonuçlar bekliyoruz. Bu ikili işbirliği çok yararlı olacak." dedi.

Güreş ve ragbiye ek olarak Gürcistan'da satrancın da öne çıkan spor dalı olduğunu ifade eden Beradze, "Futbolda, basketbolda çok başarılı dönemlerimiz oldu. Basket konusunda tekrar o eski başarıyı kazandık diyebiliriz. Futbolda altyapı eksikliğinden dolayı geri kaldık. Türkiye'den çok şey öğrenebiliriz. Beşiktaş muhteşem bir stadyum inşa etti. İnşallah biz de bir gün bu seviyeye ulaşabiliriz. Özellikle basketbol ve futbol konusunda Türkiye modeli bize ilginç ve güzel geliyor." diye konuştu.

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım‏ da iki bölge arasında turizm alanında ciddi işbirliği olduğunu dile getirerek, "Turizmin bir kolu olarak değerlendirebileceğimiz bir alan da spor. Spor gerçekten ilişkileri geliştiren, hiç kimsenin itiraz etmeyeceği ortak dilin olduğu bir alan. Siyasi ve farklı argümanlarında müdahil olamadığı bir alan olduğu için güzel iş birliklerinin kurulabileceği güzel bir alan." ifadesini kullandı.

 

Toplantıda, Türkiye'nin altyapı ve tesisleşme noktasında çok iyi olduğunu gördüklerini vurgulayan Kaldırım, "Onların da insan kaynağı çok iyi. Sporcu kaynağı çok iyi. Antrenör düzeyinde çok iyiler. Bu alanda da birbirimizi tamamlayıp güzel işler yapabiliriz. Somut projelerle faydalı çalışmalar yapılabilir." dedi.

Kaldırım, toplantıda Acara ile Doğu Karadeniz oyunlarının düzenlenmesi konusunun da gündeme geldiğini belirterek, bu oyunların hem görsellik hem de dünyaya mesaj vermek bağlamında çok güzel olacağını söyledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.