Artvin

Yolu uzun bulunca asma köprü kurdular

11:34 27 Eylül 2017
Yolu uzun bulunca asma köprü kurdular

BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'in Borçka ilçesinde 3 kuzen, mahallelerine yaya ulaşımında dere üzerine kurdukları 30 metrelik ahşap köprüyü kullanıyor.

Diğer adı "Macahel" olan Camili köyünde yaşayan amca çocukları Servet, Erdal ve Yusuf Gülbin, köy yolu ile evlerinin bulunduğu Köprübaşı Mahallesi'ni ayıran Camili Deresi üzerine yaya ulaşımı için asma köprü yapmaya karar verdi.

Bunun üzerine 2015 yılında bugünkü değeriyle yaklaşık 10 bin lira harcayan ve inşaatında kendileri çalışan kuzenler, çelik halatlarla beton ayaklara bağlanarak sağlamlaştırılmış ahşap köprü kurdu.

Köprüyü mahalle sakinlerinin de kullanımına sunan Gülbin kuzenler, 1,5 kilometrelik yoldan yaya olarak yaklaşık 20 dakika süren mahallelerine ulaşım süresini bir hayli kısaltmış oldu.

55 yaşındaki Servet Gülbin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerine ulaşım sağlanan yolun devlet tarafından yapıldığını, bu yolu evlerine araçla gidip gelirken kullandıklarını belirtti.

Söz konusu yolu yaya olarak kullandıklarında eve ulaşmalarının oldukça fazla zaman aldığını Gülbin, mesafeyi kısaltmak için köy yolu ile evinin arasına asma köprü yapmaya karar verdiğini, bu fikrini iki amca oğlunun da desteklediğini ifade etti.

Gülbin, dere üzerine yaklaşık 30 metre uzunluğunda asma köprü yaparak yaya ulaşımını sağladıklarını dile getirerek, faydasını, "İki yıldır yaya geçişlerde asma köprüyü kullanıyoruz. Mahalle sakinlerinin de geçişlerine izin veriyoruz. Çok faydasını görüyoruz. Hem zamandan tasarruf yapıyor hem de zorluk çekmeden evimize ulaşabiliyoruz." sözleriyle anlattı.

- "10 bin liraya mal oldu"

Maliyetinin bugünkü değeriyle 10 bin lirayı bulduğunu kaydeden Gülbin, köprüyü, 3 amca oğlu birlikte çalışarak yaklaşık bir ayda yaptıklarını anlattı.

Gülbin, asma köprüyü 2 çelik halata bağladıklarını belirterek, "Köprünün üstüne sağlam tahta döşedik. Kenarlarını ise özellikle güvenlik ve çocukların dereye düşmemesi için tel örgüyle ördük. Gayet güvenli ve sağlıklı bir yapıya kavuşturduk." dedi.

Köprüden gayet memnun olduklarını vurgulayan Gülbin, mahalle sakinlerinin de kendilerine sürekli teşekkür ettiğini söyledi.

45 yaşındaki Erdal Gülbin ise asma köprünün yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çektiğini belirtti.

- Yanına çay bahçesi de açtı

Asma köprünün karşısındaki arazisinde çay bahçesi açtığını anlatan Gülbin, “Asma köprüyü yaptıktan sonra çay bahçesinde işlerimiz daha da arttı. Hayatında ilk kez böyle köprü gören müşterilerim, üzerinde fotoğraf çektiriyor. Köprü rüzgarda sallanıyor. Bazı müşteriler köprüden geçerken korkuyor. Arkadaşlarına tutunarak geçiyorlar.'' dedi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.