Aydın

Antik kentte meclis toplantısı

20:28 14 Eylül 2015
Antik kentte meclis toplantısı

Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa Antik Kenti'ndeki meclis binasında, yaklaşık bin 800 yıl aradan sonra Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Tiyatro, cimnazyum, tüneller ve agorasıyla dünyanın önemli antik kentleri arasında bulunan Nysa Antik Kenti'ndeki Gerontikon'da (Yaşlılar Meclisi) Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun başkanlığında toplanan belediye meclis üyeleri, gündemdeki maddeleri görüştü. 

Yaklaşık 1 saat süren toplantıda konuşan Çerçioğlu, Nysa Antik Kenti'nin Aydın'ın önemli tarihi mekanları arasında bulunduğunu, belediye meclisi kararıyla kazı çalışmalarına maddi katkı sağladıklarını ifade etti.  

Meclis toplantısını antik kentte yapmak için kendilerine izin veren Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teşekkür eden Çerçioğlu, toplantının büyük önem taşıdığını belirtti.

Çerçioğlu, "Bin 800 yıl önce bu meclis salonunda Nysa Kenti'nin kültürel ve siyasi toplantıları yapılmaktaydı. Bugün biz toplantımızı burada gerçekleştiriyoruz. Toplantımız bin 800 yıl aradan sonra burada yapılması açısından tarihi bir anlam ifade etmektedir" dedi.

Özlem Çerçioğlu, izin verilmesi durumunda Aydın'daki diğer tarihi mekanlarda da meclis toplantısı düzenleyerek tarihsel zenginliğe dikkat çekebileceklerini sözlerine ekledi. 

- "Tarihi bir anı yaşıyoruz"

Nysa Antik Kenti Kazı Başkanı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner ise kazı çalışmalarına katkılarından dolayı Çerçioğlu ve meclis üyelerine teşekkür etti. 

Gerontikon'un M.S 2. yüzyılın ortalarında, Nysalı zengin Sextus Lulius Antoninus Pythodoros tarafından annesinin vasiyeti üzerine yaptırıldığına dikkat çeken Öztaner, yapının kentteki birçok kültürel ve politik toplantılara ev sahipliği yaptığını dile getirdi. 

Bin 800 yıl aradan büyükşehir belediye meclisinin burada düzenlenmesiyle tarihin yeniden canlandığını aktaran Öztaner, "Sizinle burada tarihi bir anı yaşıyoruz. Büyükşehir belediyemiz sayesinde tarih yeniden canlandı ve kültür varlıklarımızın korunmasında bilinç oluşturuldu" diye konuştu. 

CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşların eşlik ettiği etkinlikte üniversite öğrencileri ve kazı ekibindeki bazı görevliler antik çağ kıyafetleri giydi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.