Aydın

Aydın'da "cinsiyet eşitliği" paneli

17:34 01 Ekim 2015
Aydın'da "cinsiyet eşitliği" paneli

Aydın'da Türkiye İnsan Hakları Kurumu'nca hayata geçirilen "İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi (İNKAP)" kapsamında "İnsan Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Paneli" düzenlendi.

Efeler ilçesindeki bir otelde düzenlenen panele Vali Yardımcısı Bahri Tiryaki ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

İnsan hakları kurullarının kapasitesinin arttırılması ve insan hakları ihlali başvurularının kolaylaştırılması amacıyla hayata geçen proje hakkında açıklamalarda bulunan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Ebru Hanbay Çakır, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün ülkede aile içi şiddete dair 2014 yılında yaptığı çalışmaya dikkati çekti.

Bakanlığın araştırmasına göre Türkiye’deki kadınların en çok psikolojik şiddete maruz kaldığını belirten Çakır, şunları kaydetti:

"Ülkemizde fiziksel şiddete maruz kaldığını belirten kadınların oranı yüzde 36, cinsel şiddete uğradığını beyan eden kadınların oranı yüzde 12, psikolojik şiddete uğradığını söyleyen kadınların oranı yüzde 44, ekonomik şiddete maruz kalan kadınların oranı ise yüzde 30'dur. Yine bu araştırmada erken yaşta evliliklerde kadın hakları için ciddi bir sorun olarak görülüyor. Bakanlığın yaptığı bu araştırmanın ortaya koyduğu en önemli verilerinden biri şiddete maruz kalan kadınların kurumsal başvuru mekanizmalarından yararlanma oranı sadece yüzde 11 civarındadır. Dolayısıyla şiddet gören pek çok kadın herhangi bir kuruma başvurmuyor veya bu konuya yönelik herhangi bir destek almıyor. Bu durum da kadına yönelik şiddetin artmasına neden oluyor."

Panelde Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz "Sağlık Hakkı ve Halk Sağlığı", Türk Kadınlar Birliği Derneği Aydın Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Atilla da "Kadın Haklarının Geliştirilmesinde Türk Kadınları Birliği’nin Katkıları" konulu sunum yaptı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.