Aydın

ADÜ'de Skolyoz sempozyumu

17:39 13 Aralık 2015
ADÜ'de Skolyoz sempozyumu

Prof. Dr. Ömer Şendur: "Skolyoz hastaları dikkatle değerlendirilmeli ve erken dönemde tedavi edilerek sorunun büyümesi ve tedavisinin zorlaşmasına mani olunmalı"

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur, bel ve sırtta görülen, "Skolyoz" adı verilen eğriliğin tedavisinin erken teşhis ile önlenebileceğini söyledi.

Şendur, Türkiye Romatizma Araştırma Derneği tarafından ADÜ Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda yaptığı konuşmada, Skolyoz hastalığının, kız çocuklarında daha çok görüldüğünü belirterek hastalıkta erken tanının önemine vurgu yaptı. 

  Erken tanı için çocuğun ebeveyni tarafından dikkatlice gözlenmesi ve uzman bir merkeze başvuru yapılmasını tavsiyesinde bulunan Şendur, "Geç tanı konan çocukların tedavisi zorlaşmakta ve konservartif diye adlandırılan korse ve egzersiz tedavilerinden yararlanma oranı azalmakta. Hastalık tipik olarak erkek çocuklardan ziyade kız çocuklarında görülüyor. Bu nedenle kız çocuklarında duruş bozukluğu dikkatle incelenmeli ve skolyoz bulguları saptandığında hasta uygun bir rehabilitasyon merkezine sevkedilmeli. Doğumsal omurga bozukluğu, tümörler, travma, bazı nörolojik ve kas hastalıkları gibi sebepleri olsa da bazen gerçek neden anlaşılamayabilir" dedi.

- Estetik sorun yaratabilir

Skolyoz hastalığının ağrıya nadiren yol açmakla birlikte yürüme ve fiziksel bozulma, fonksiyonel kapasitede azalma ile önemli düzeyde estetik sorunlara neden olduğunu ifade eden Şendur, "Bunlar omuzda asimetri, sırtta kamburlaşma ile öne ve yana pozisyonda duruş bozukluğu şeklinde olabilir. Skolyoz tedavisindeki en önemli amaç, sırtta veya belde görülen eğimin ilerlemesini durdurmak ya da azaltmaktır" diye konuştu.

Sempozyum çeşitli üniversitelerden gelen uzmanların sunumları ve soru cevap bölümü ile son buldu.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.