Aydın

Köy kahvesindeki kestane ikramı ihracatı artırdı

11:25 12 Mart 2016
Köy kahvesindeki kestane ikramı ihracatı artırdı

BAHATTİN ALBAYRAK - Türkiye kestane üretiminin yüzde 30'unun gerçekleştirildiği Aydın'a gelen Japon heyet, kahvehanede ikram edilen kestane şekerini sevince Japonya'ya 82 ton kestane şekeri satıldı.

Nazilli'de kestane şekeri üretimi yapan firmanın ortaklarından Birol Yalçın, AA muhabirine, Aydın'ın yıllık 20 bin tonla kestane üretiminde merkez yerlerden olduğunu ancak bu ürünün işlenmesi konusunda yeteri kadar yatırım yapılmadığını söyledi.

Kestane şekeriyle ünlü Bursa'daki tesislerde büyük oranda Aydın kestanesinin kullanıldığını, bölgenin potansiyelini daha iyi kullanmak üzere girişimde bulunduklarını anlatan Yalçın, 2008 yılında 25 ton kapasiteyle başladıkları üretimin geçen yıl 250 tona ulaştığını, özellikle dış talebin artması nedeniyle daha büyük bir tesis kurma planı yaptıklarını kaydetti.

Aydın'ı kestane konusunda zirveye taşımaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Yalçın, bölgede üretilen kestanenin iri olması, kabuğunun kolay soyulması, tohum zarının meyve etine girmemiş olması nedeniyle kestane şekeri için ideal olduğuna dikkati çekti.

- Köylüler ikram etti

Kestane şekeri konusunda Bursa'ya rakip olmadıklarını, sektörü büyütmek istediklerine değinen Yalçın, ihracata ağırlık verdiklerini dile getirdi.

Özellikle Uzak Doğu pazarına ihracatta hızlı bir ilerleme kat ettiklerini ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:

''Japonya'dan kestane üzerine inceleme yapmak üzere ilçemize gelen bir heyete, Aksu Mahallesi'nde bir köy kahvesinde dinlenirken kestane şekeri ikram edilmiş. Bu ürün çok hoşlarına gidince nerede üretildiğini sormuşlar. Kahveci arkadaş da Aksu’da üretildiğini söylemiş. Tesislerimize gelip incelemelerde bulundular. Kestane şekerinin yapılışını incelediler. Çok beğendiler. Bir kaç yıl daha inceleme yaptılar ve ihracata başladık. Geçen yıl Japonya’ya 82 ton kestane şekeri gönderdik. Talep giderek artıyor. Ürünlerimizi Japonya'da internet üzerinden satışa sunuyorlar."

Japon alıcıların, kestane şekerini el yapımı olması nedeniyle tercih ettiğini anlatan Yalçın, Japonya'nın ardından Avustralya'ya da ihracata başladıklarını bildirdi.

Avustralya’ya yarım kilogramlık 3 bin kavanoz kestane şekeri gönderdiklerini, gelecek yıl bu rakamın artmasını beklediklerini dile getiren Yalçın, "Geçen yıl İtalya’ya da 5 ton göndermiştik. Yıllık üretimimiz 200 ton. Bunun yarısını ihraç ediyoruz. İhracatın artmasıyla tesisimizi de genişletme planları yapmaya başladık" diye konuştu.

Tesislerinde Aksu mahallesinde oturan 35 kadını istihdam ettiklerini, bölgeye istihdam olanağı getirmiş oldukları için mutlu olduklarını kaydeden Yalçın, "Kestanenin merkezinde olmamıza rağmen bizden başka bu ürünü işleyen tesis yok. Bizim kısa sürede dünyaya ihracata başlamamız buradaki potansiyeli gösteriyor" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.