Aydın

İşçisinin hakkını 36 yıl sonra ödedi

15:55 25 Mart 2016
İşçisinin hakkını 36 yıl sonra ödedi

Danimarka'da yaşayan demirci ustası Kemal Serince, 36 yıl önce inşaatta yanında çalışan ancak 4 günlük yevmiyesini ödeyemediği işçisi Mehmet Vergili'ye bir televizyon programında gördükten sonra ulaşarak Danimarka'dan o günkü emeğinin karşılığı olarak 400 lira gönderdi.

Efeler Belediye Meclis Üyesi ve Aydın Çevre Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili, gençlik yıllarında harçlığını çıkarmak için Ankara sitelerde inşaatta çalıştığını anlattı. Bu dönemde aktif olarak sendikaların çalışmalarında da yer aldığını aktaran Vergili, 1980'de gerçekleşen 12 Eylül darbesinin ardından siyasi düşünceleri nedeniyle gözaltına alındığını ve aynı dönemde 4 günlük yevmiyesinin de ödenemediğini söyledi.

- "Demek insanlık bitmemiş"

Danimarka'ya yerleşen demirci ustası Kemal Serince'nin yıllar sonra televizyonda görerek kendisine ulaştığını ifade eden Vergili, şöyle konuştu:

"Benim konuşmamı seyrediyor ve televizyon kanallarını arıyor, oradan telefon numaramı istiyor, 'Bu adama bu parayı vermemiz lazım' diye. Bana bir şekilde ulaştılar, telefonla aradı beni. Danimarka'ya davet etti ve 'Sana bu parayı ödemek istiyorum' dedi. Ben, kabul etmedim. 'Araman bile yeter. Demek insanlık bitmemiş, para pul istemiyorum' desem de PTT'ye 400 lira havale etti ama şunu anladım demek insanlık bitmemiş. Anadolu insanının yüreği hala sağlam, ne kadar insanlar bölmeye, parçalamaya çalışsa da bizim mayamız sağlam."

- Ailesine de vasiyet etmiş

Serince'nin ailesine, alacağının ödenmesi konusunda vasiyette bulunduğunu öğrendiğini ve şaşkınlık yaşadığını dile getiren Vergili, büyük bir ahde vefa örneğinin gösterildiğini belirtti.

Vergili, "Ustam ilk aradığında şok oldum. Ben bunu unutmuş, kafamdan silmiştim. O söyleyince hatırladım, çok duygulandım, üzüldüm, sevindim, buruk bir şey oldu. Aanlatılması zor bir duygu yaşadım. Bana gönderdiği 400 lirayı çocuklarıma vereceğim." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.