Aydın

Anne kız demire nakış işliyor

11:33 08 Mart 2017
Anne kız demire nakış işliyor

NECİP UYANIK - Aydın'da bir demir atölyesinde çalışan anne kız, demiri dövüp şekil vererek geçimlerini sağlıyor.

Güç gerektirdiği için ağırlıklı olarak erkeklerin çalıştığı sektörde anne ve kızın azmi, görenlerin takdirini kazanıyor.

Germencik Sanayi Sitesi'nde Ayda Arman'ın işlettiği demir atölyesinde erkek meslektaşlarıyla birlikte çalışan 45 yaşındaki Fadime Can ile 24 yaşındaki kızı Özlem Can Pehlivan, kadınların her sektörde başarılı bir şekilde çalışabileceklerini de bir kez daha gösteriyor.

Erken saatlerde geldikleri demir atölyesinde ferforje üretimi yapan anne kız, bazen demiri dövüyor, bazen kaynak yapıyor, bazen de demire şekil veriyor.

Anne Fadime Can, kadınların birçok işin üstesinden gelebileceğini, kızıyla birlikte demircilik yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Demir işiyle ilgili işletmede kadınların çalıştığını görenlerin şaşırdığını ifade eden Can, "Yaklaşık 3 yıldır kızımla birlikte demircilik yapıyorum. Demirlere şekil vermek çok hoşumuza gidiyor. Patronumuzun da kadın olması daha da hoşumuza gidiyor. Demirciliğin zor yanı da var, kolay yanı da var. Bazı erkekler bu işte çalışan kadınlara bocalayarak bakıyor. Ama ben bu işte çalışmaktan memnunum. Burada mutluyuz. Evimize ekmek götürüyoruz. Çok şükür sigortamız var. Çünkü hayat şartları zorlaştı. Birlikte çalıştığımız erkeklerle hem arkadaş, hem kardeş gibiyiz." diye konuştu.

- Annesiyle birlikte demir dövüyor

Özlem Can Pehlivan ise annesiyle birlikte aynı iş yerinde demire şekil vermekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Güç gerektirdiği için zor olan bir işte çalıştıkları için görenlerin şaşırdığını ifade eden Pehlivan, "Halimizden gayet memnunuz. İş yerimizdeki erkek arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Burada abi-kardeş gibi olduk, aile gibiyiz. Kadınlar istedikleri her yerde çalışabilirler. Yeter ki benim gibi istesinler." dedi.

İş yeri sahibi Ayda Arman da eşinin de demircilikle uğraştığını, zamanla demire şekil vermenin hoşuna gittiğini ve bu işi yapmaya başladığını anlattı.

İşletmede 2'si kadın 7 çalışanıyla ferforje ürettiklerini dile getiren Arman, "İşimi seviyorum. Hem patronluk, hem işçilik yapıyorum. Bence demircilik kadın işi. Kadınlar daha tertipli, azimli. Bayanlarla çalıştığım için memnunum. İşlerine saatinde geliyorlar, daha özenli oluyorlar. Burada ürettiğimiz bir şeyi dışarıda görünce mutlu oluyoruz." ifadelerini kullandı.

İşletmedeki erkek çalışanlar da anne ile kızın çalışmasını takdir ettiklerini dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.