Aydın

Ahilik Haftası

14:53 20 Eylül 2017
Ahilik Haftası

Aydın'da Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Aydın Valiliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) işbirliğiyle Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başlayan etkinlik, mehter takımı eşliğinde Atatürk Kent Meydanı'na kadar yapılan kortej yürüyüşüyle devam etti.

Burada konuşma yapan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, kalıcı bir millet ve dünya devleti olma iddiasının gerçekleşebilmesi için bütün alanların düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Dünya devleti olmak isteyen ülkelerin çarşı ve pazarı ihmal etmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Köşger, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarınızın daha konforlu bir yaşam sürmesini istiyorsanız, çarşıyı ve pazarı ihmal etme lüksümüz olamaz. Ahilik mistik yönü olan bununla birlikte insanlara üretmeyi, üretirken kardeşçe olmayı ve satarken de saygılı olmayı öğreten bir sistemdir. Biz bu topraklarda var olmayı başarabiliyorsak, üretmeyi bildiğimiz, üretirken de saygılı olmayı başarabildiğimiz içindir. Ahilik sadece insan ilişkilerini değil, çarşı pazarda da dünyada ilk standartları ortaya çıkaran bir felsefedir."

Ahiliğin toplumlarda bireyleri birbirine yaklaştıran ve kaynaştıran bir yapı olduğunu söyleyen Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise, bu geleneğin geçmişten günümüze yaşatıldığını belirtti.

Ticaretin düzen içinde yürütülmesini sağlayan bu sistemin önemine dikkat çeken Başkan Çerçioğlu, belediye olarak her zaman esnafın yanında olduklarını söyledi.

AYESOB Başkanı Selahattin Çetindoğan da, ahiliğin eski tarihten beri var olduğunu, günümüzde de "esnaf ve sanatkarlar odaları" olarak şekil aldığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından yılın ahisi Nedim Samancı, yılın kalfası Gözde Kurfalı, yılın çırağı Enes Söğütçü ve meslek okullarındaki başarılı öğrencilere ödüllerini verdi.



YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.