Aydın

Uçakla geldiler, tabutla döndüler!

09:18 16 Ağustos 2018 3 Yorum Var
Uçakla geldiler, tabutla döndüler!

Dalal, Farah ve Nakhan, daha iyi bir yaşam için aileleriyle birlikte Süleymaniye’den Türkiye’ye gelmek üzere bindikleri uçakta neşe doluydu. Ancak Ege denizinin azgın sularında can veren minik kızlar, umutla bindikleri uçağa tabutla konuldu

Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında geçtiğimiz hafta göçmen botunun batması üzerine Irak’lı iki aileden 7’si çocuk 2’si kadın 9 kişi hayatını kaybetmişti. 2 aileden geriye iki baba ve bir erkek kardeş kalmıştı. Babaların morg önündeki acıdan yıkılmış haldeki fotoğrafları, tüm Türkiye’nin yüreğini yakmıştı. Yaşları 2 ile 10 arasında değişen 7 çocuğun fotoğraflarına ve hikayelerine Vatan gazetesinden Çağdaş Ulus ulaştı. Denizde eşi ve üç kızını kaybeden Oner Rahad, Irak Tuzhurmatulu.

UMUDA GİDERKEN...

Ülkesindeki karışıklık ve yokluktan bıkan baba Rahad, çocuklarına Avrupa’da daha iyi bir gelecek sağlamak için zor bir karar aldı. Ancak bu kararı aldığında aslında ailesinin ölüm fermanını imzaladığının farkında değildi. Üç kızı Dalal, Farah ve Nakhan ile eşi ve küçük oğlu Muhammed’i de yanına alıp Süleymaniye’den Türkiye’ye gelmek üzere uçağa bindiklerinde çektiği kare, kızlarının son fotoğrafı oldu. Iraklı ailenin, Yunanistan’a kaçabilmek için bindiği bot, Kuşadası açıklarında battı. Rahad ailesinden geriye sadece baba ve küçük oğlu kaldı.

ÖLÜM YOLUYMUŞ!

3 kızı ve eşi önceki gün tabut içinde Irak’a yollanan ve dün Tuzhurmatu’da toprağa verilen Baba Rahad’ın söylediği şu sözler yürek yakıcıydı: Yeni yaşam yolculuğumuz ölümle son buldu. Bot battığı sırada 4 yaşındaki oğlum Muhammed’e uzanıp onu kurtardım ama bana uzanan kızımı kurtaramadım. Keşke hiç bu yola çıkmasaydık. Türkiye’ye uçakla gelirken heyecanımız da sevincimiz de büyüktü. Şimdi ise acımız çok büyük. Dört çocuğumla bindiğim uçağa bu kez kalan tek evladımla birlikte biniyorum. Eşim ve üç çocuğum ise aynı uçakta ama tabutun içinde.

ANNESİNİN TABUTUNA SARILIP AĞLADI

İzmir’deki morgdan eşlerinin ve çocuklarının cenazelerini birlikte alan Rahad ve Abdulkadir’in tabutları birlikte taşımaları duygu dolu anlar yaşanmasına neden olurken Oner Rahad’ın hayatta kalan tek çocuğu olan 4 yaşındaki Muhammed’in uzun süre annesinin tabutuna sarılıp öpmesi ise yürekleri dağladı.

10 BİNİN ÇOK ÜZERİNDE

Ege Denizi’nde 2015’te 806, 2016’da 434, 2017’de ise 61 göçmenin hayatını kaybettiği belirlendi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin açıkladığı rapora göre, 2014’ün başından bu yana Akdeniz ve Ege’de hayatını kaybeden sığınmacıların sayısı 10 binin çok üzerinde. 2018 yılında Akdeniz’de ölen göçmenlerin sayısı bin 500’ü aştı.

SİLAH ZORUYLA BİNMİŞLERDİ

Yaşanan facia sonrası ifadesi alınan iki Iraklı babanın, ifadeleri kan dondurmuştu. Irak’tan 20 gün önce Türkiye’ye gelen kaçak göçmenlerin, gece yarısı insan kaçakçılarıyla buluştukları öğrenildi. Felakette İki ayrı aileye mensup oldukları belirlenen Iraklı kurtarılan kaçakların ifadelerinde, kendilerine can yeleği verilmeyince itiraz ettiklerini, ancak buna rağmen zorla bota bindirildiklerini söyledikleri kaydedildi. Eşi ve üç çocuğunu kaybeden Oner Rahad, “Organizatörlerden birinin elinde silah vardı. ‘Eğer gitmezsen seni öldürürüz’ dediler. Bota silah zoruyla bindirdiler. Bizden aile başı 3 bin dolar aldılar. Botu Suriye uyruklu şahıs kullanıyordu” demişti.

‘KEŞKE BU YOLA HİÇ ÇIKMASAYDIK’

Basralı Diya Abdulkadir de faciada Mehlime, Sare, Fatma ve Masume isimli 4 kızı ile eşi Meşail’i kaybetti. Son zamanlarda Irak’ta yaşanan ekonomik kriz ve protestolar nedeniyle artık bu ülkede geleceklerinin olmadığını düşünerek Avrupa’da yeni hayat umuduyla bu ölüm yolunu seçtiklerini söyleyen baba Abdulkadir, “Keşke hiç yola çıkmasaydık” diyerek dile getirdi. Kızlarının daha iyi yaşamaları ve eğitim almaları için bu yola çıktıklarını söyleyen baba Abdulkadir, “Eşim bu yolculuğu hiç istemedi onu ben ikna ettim. Onu dinleseydim ailem yanımda olacaktı” dedi.

 

YORUMLAR

3 Yorum Var
  • Edirneli 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu Ortadoğu asla iflah olmayacak.
    Cevapla
  • yücel 5 yıl önce Şikayet Et
    allah rahmet etsin mekanları cenneti ala olsun amin
    Cevapla
  • emre 5 yıl önce Şikayet Et
    o insan kaçakçıları bu güzel minik cocukların akıbetinden daha kötü bir akıbete uğrasınlar bu minik yavrular cennete gittiler ama insan tüccarları hem bu dünyada hem öbür dünyada cehennemi yaşasınlar
    Cevapla
  • dedikodu 5 yıl önce Şikayet Et
    dün bi adamla muhabbetim oldu.tanıdık bi akrabasından bahsetti ve insan tüccarlığı yapıyor(du) dedi.kazandığı paranın haddi hesabı yoktu döviz üzeri kaçakçılık yapıyordu dedi.hep konuşmasında DU falan dediği için merak edip sordum.ne oldu o adamın akıbeti diye.Ne olacak ALLAH'ından buldu 25 yıl hapis yedi suç üstü yakalandı dedi.5 yıl önce 60 kişilik botun alabora olduğu olayda da o adam vardı çok iyi biliyorum dedi.yani dostlar AĞLAYANIN MALI GÜLENE KALMAZ...şimdi dedi o servetler,yatlar,katlar hep çocuklarına kaldı ama 2 yılda bitirdiler herşeyi dedi.ALMA MAZLUMUN AHINI ÇIKAR AHESTE AHESTE..kalın sağlıcakla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.