Balıkesir

Derinin konfeksiyon yolculuğu

11:09 14 Ekim 2015
Derinin konfeksiyon yolculuğu

VOLKAN BAYRAKTAR - Kesimden sonra toplanıp fabrika ve atölyelere gelen ham deriler, uzun ve meşakkatli birkaç aşamadan geçiriliyor. 30-40 günlük süreçten sonra giyim eşyası dikimine hazır hale gelen deriler, fabrikaya giriş fiyatının yaklaşık 80 katına alıcı buluyor.

Balıkesir'in Gönen ilçesinde bir deri işletmesinin yöneticilerinden Ömer Kurşunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu dönemde kurban derilerinin gelmeye başladığını ve yoğun günler geçirdiklerini söyledi.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan derilerinin kendilerine mezbaha ve diğer toplayıcılardan ulaştığını ifade eden Kurşunoğlu, işlenmeyen ürünün önce ham dericilere gittiğini, bir süre soğuk hava depolarında korunaklı bir şekilde tutulduktan sonra fabrikalara getirildiğini anlattı.

Kurşunoğlu, deri işlemenin çok uzun ve meşakkatli bir iş olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Deride ıslatma, kireçleme, kromlama, ara yağlama ve boyama gibi işlemleri var. Derinin giyim eşyası olarak kullanılabilir hale gelebilmesi yaklaşık 30-40 gün süre gerekiyor. Bu süre içinde birçok işlem uygulanıyor. Hem iç hem de dış pazara deri üretiyoruz. Firmamız yaklaşık 40 yıldır bu işi yapıyor. Ben de 25 yıldır bu sektörde çalışıyorum. İşlem yaptığımız derilerde kullandığımız sularının sertlik dereceleri bile çok önemli. Hayvanın derisinin menşei de büyük önem taşıyor. İşlenecek derinin ne amaçla kullanacak olması da bizim çalışmalarımıza yön veriyor. Giysilik derinin işlemleri ile ayakkabılık, çantalık, cüzdanlık derinin üretim aşamaları farklılıklar gösteriyor."

Fabrikaya gelen ham derinin ilk önce ıslatıldığını anlatan Kurşunoğlu, burada en önemli faktörün insan sağlığına zararlı maddeler kullanmadan deriyi işlemek olduğunu aktardı.

Kurşunoğlu, üretimine göre uygun sıcaklıklarda derilerin uzun süren işleme alındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Ardından salamura, krom ve ara yağlama işlemlerine alınıyor. Daha sonra kurutulmaları, boyamaları, homojen boyamaları gibi aşamalardan geçiriliyor. Bu işlemler, müşterilerin taleplerine, derinin kalınlıkları veya inceliklerine, nerede nasıl kullanılacağına göre değişiyor. Deriler, müşterilerin isteklerine göre, ceket, kaban, ayakkabı, çantalığa uygun olarak taş makinelerimizde şekillendiriliyor. Deriler daha sonra boyama dolaplarında istenilen renklere boyanıyor. Desen istenirse de bunlar tekrar boya dolaplarında ilave işlemden geçiriliyor."

Sadece kromlama işleminin 10 ile 20 gün arasında sürdüğünü dile getiren Kurşunoğlu, "Deri bu işlemde ne kadar beklerse o kadar kaliteli oluyor" ifadesini kullandı.

Kurşunoğlu, bu işlemden sonra derilerin, gerildiği "çekme-getirme" işlemine tabi tutulduğunu anlatarak, bu aşamada derinin zımpara, "açkı ve parker" makinelerine alındığını söyledi.

Mekanik işlemleri tamamlanan derilerin boyama işlerinin ise 2 gün sürdüğünü belirten Kurşunoğlu, "Bu işlemden sonra doğal şartlarda kurumaya bırakılıyor. Daha sonra çivi-gergi işlemiyle derinin tekrar gerilmesi sağlanıyor. Kurutulma işleminden sonra da deriler kalite sınıflanması yapıldıktan sonra müşteriye sevkıyatı yapılıyor" dedi.

- Fiyatı 80 kat artıyor

Firmanın sahibi Mustafa Kurşunoğlu, kurban bayramından sonra piyasaya çok sayıda deri geldiğini ifade ederek, işlerinin bu dönemde biraz yoğunlaştığını söyledi.

Kürke uygun derilerin ayrıldığını ve talepli firmalara verildiğini belirten Kurşunoğlu, şunları kaydetti:

"Bu deriler hazır olarak dikim atölyelerine gidiyor. Burada dikimle son işlemden geçirilen deriler, kürk olarak son tüketiciye ulaştırılmak üzere mağazalara gönderiliyor. Kürklük bir ürünün bize ham olarak maliyeti 15-20 dolar civarında. Bizim ürünü işledikten sonra yurtiçine aşağı yukarı 140 dolar gibi fiyata veriyoruz. Dikilen bu ürünler yurt içinde mağazalarda 300 dolar civarlarında satılabiliyor. Yurtdışında ise bin 200 dolara kadar alıcı bulabiliyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.