Balıkesir

Kozmetik sektöründe çığır açacak zeytinyağı üretildi

11:03 02 Aralık 2015
Kozmetik sektöründe çığır açacak zeytinyağı üretildi

SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Balıkesir'de bir grup akademisyen ile bir Ar-Ge firmasının işbirliğinde özel geliştirilen makinenin kullanıldığı soğuk sıkım metoduyla elde edilen yüksek kalitedeki zeytinyağı, özellikle kozmetik ürünlerde kullanılabilecek.

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü uzmanları ile Edremit ilçesinde faaliyet gösteren bir Ar-Ge firmasının yaklaşık 15 yıldır yürüttüğü projede önemli sonuçlara ulaşıldı.

Edremit Körfezi'nde toplanan zeytinler, dünya genelinde yaygın kullanılan İtalyan ve İspanyol sıkım tekniklerinden farklı olarak özel geliştirilen soğuk sıkım metoduyla işlendi. Sıkım işleminde kullanılan "zeytin hamurundan yağı ve zeytin etini ayırma makinesi" özel tasarlandığı için yüksek kalitede yağ elde edildi.

Çalışmalarda, yağ üretiminde karşılaşılan, zeytinin kara suyunun bertaraf edilmesi de sağlandı. Sıkımdan sonra zeytin etinde kalan kara su, içinde yararlı maddeler bulunduğu için zeytin salçası olarak üretiliyor.

- "Yemeklerde kullanımı israf olur"

Proje ekibinde yer alan BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen, geliştirilen metotta tamamen oda ısısında ve erken hasat döneminde toplanan zeytinlerden hiç ısı görmeden yağ çıkartıldığını söyledi.

Bu ürünün, serbest radikalleri tutucu, "olea europea" ve "oleokantal" yönünden çok zengin olduğu için piyasadakilerden farklı olduğunu belirten Tümen, "Yağla ilgili analiz sonuçlarına baktığımızda, asitlik oranının çok düşük olduğunu, Türk farmakopesinin istediği değerlerin hemen hemen en alt değerlerinde olduğunu görüyoruz" dedi.

Tümen, elde edilen yağın yemeklerde kullanımının, israf olacağını vurguladı.

Peroksit sayısı çok düşük, sodyum, potasyum değerleri ve özgül absorbans değerleri mükemmel olan bu yağdan sadece günde bir tatlı kaşığı tüketilebileceğini, az miktarda salatalara konulabileceğini dile getiren Tümen, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu yağın çok farklı bir özelliği daha var. Bu yağ, olea europea, oleokantal ve düşük asitisesinden dolayı çok güzel doğal bir cilt besleyicisidir. Bunu cildinize sürebilir, kırışıklıklarınızı önleyebilirsiniz. Bir detay daha var, banyodan 10 ya da 20 dakika önce saç diplerine ve saç uçlarınıza yedirir ve saçınızı yıkarsanız, inanılmayacak mucizevi sonuçlar alacaksınız. Bir Akdeniz ülkesi olarak elimizde bu kalitede bir yağ varken gidip pahalı kremlere çok çok yatırım yapmadan hem kırışıklıklarınızı önlersiniz hem de cildinizi sağlıklı tutarsınız. Müthiş bir kozmetikle karşı karşıyayız."

- "Dünyanın en kaliteli zeytinyağı"

Ar-Ge firmasının yetkilisi Faruk Durukan da söz konusu zeytinyağının üretimine ilişkin bilgi verdi.

Toplanan zeytinlerin firmaya ait tesislerde çekirdeğinden ayrılarak "malaksor" denilen dinlenme bölümünde bekletildiğini aktaran Durukan, şöyle devam etti:

"Bu arada çekirdek, aktif karbon elde edilmek üzere ayrılır. Daha sonra zeytin eti, adeta bir pamuk arasında sıkılma tekniğine dayalı olarak sıkılır ve zeytin meyve suyu elde edilir. Diğer yandan da zeytin salçası olarak kullanılabilen zeytin eti ayrılır. Bu tamamen soğuk sıkım bir sistemdir. Sıkım esnasında zeytin karasuyu, acı suyu dediğimiz madde de ortaya çıkmamaktadır. Bu tamamen Türk mühendislerinin, Türk akademisyenlerinin geliştirdiği bir projedir. Bundan sonra dünya, en kaliteli zeytinyağını Türkiye'den yiyecektir çünkü hiçbir ülkenin elinde böyle bir zeytinyağı elde etme tekniği olmadığından bütün dünya böyle bir zeytinyağını yapamıyor. Dünyaya en kaliteli zeytinyağı artık Türkiye'den gidecek."

Zeytinyağını inceleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Feridun Kunak, bu üründen ilaç gibi yararlanılmasından yana olduğunu belirtti. 

Ürünün salatalara da konulabileceğini anlatan Kunak, "Katiyen yemeklerde kullanmayın çünkü bu özelliğinin ötesinde bir yağ" ifadesini kullandı.

Eczacı ve bitki uzmanı Filiz Özler ise üretilen yağı bir güzellik salonunda bazı müşterilerde denedi.

Şaşırtıcı düzeyde olumlu sonuçlar alındığını dile getiren Özler, "Hem ilaç olarak hem de kozmetikte, haricen cilde ve saça uygulanarak çok iyi neticeler aldık. Bunun önemini kavrayan birçok kuaför arkadaşımız, saç bakımında yoğun olarak bu özel zeytinyağını kullanmaya başladı. Hanımlar, bu zeytinyağını yanlarında götürerek kuaförlerine uygulatabilir çünkü hiçbir katkı madde içermiyor ve polifenolleri çok yüksek. Dolayısıyla saçlı deride hücreleri yenileyerek saçın kalitesini artırıyor. Bunu aynı zamanda cilde de uygulayabilirsiniz" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.