Balıkesir

"Bonzai"yi araştırırken "bonsai" sanatçısı oldu

11:09 08 Aralık 2015
"Bonzai"yi araştırırken "bonsai" sanatçısı oldu

SUAT SALGIN - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde yaşayan avukat Fehmi Gökmen Teksin, bonzai (sentetik kannabinoid) adlı uyuşturucunun ticaretine ilişkin aldığı dava için araştırma yaparken tesadüfen öğrendiği Uzakdoğu kökenli "bonsai" sanatıyla minyatür ağaçlar üretiyor.

Teksin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç yıl önce, Türkiye'de özellikle gençler arasında yayılan ve bağımlılığı ölümle sonuçlanan bonzai kullanımıyla ilgili bir dava aldığını söyledi.

Dava kapsamında, o dönem Türkiye için yeni bir kavram olan bonzaiyi internette araştırırken özel tekniklerle ağaçların saksılar içinde budanarak ve bodurlaştırılarak büyütülmesi sanatı olan bonsainin varlığından haberdar olduğu anlatan Teksin, ilgi duyduğu bu sanatla zeytin ağacı dallarını kullanarak eserler meydana getirdiğini ifade etti.

Bonsai eserlerin, özenle seçilen dalların titizlikle budanıp sığ ve yayvan saksılarda yetiştirilmesiyle "minyatür ağaç" görünümünde oluşturulduğunu dile getiren Teksin, şöyle konuştu:

"Ağacın doğal özelliğinin yanı sıra toprağın nemliliğine, saksının özelliklerine, ışık ve doğal koşullarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bu koşullar sağlandığında, ufak balkonlu bir ev bonsai koleksiyonu için yeterlidir. Aslında ağırlıklı olarak dış mekan ağaç ve çalı türlerinden bonsai yapılsa da çokça bilinen ev bitkilerinden de yapılabilmektedir."

-"İsmi kötü, kendi güzel"

Teksin, zeytin ağacından bonsai üretilmesinin çok yeni olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

"Her ağaçtan bu bonsailer yetiştirilebileceği gibi zeytin ve zeytinyağının başkenti Ayvalık'ta zeytin ağacından ürettiğimiz bonsaileri yetiştirebilmek için çok ciddi bahçecilik bilgisi ve sabır gerekiyor. Bonsai, sanılanın aksine kesinlikle o lanet olası uyuşturucu madde değildir. Bazen arkadaşlarımla şakalaşırken bonsai için 'ismi kötü, kendi güzel' diyorum. Bonsai, Çin menşeli, Japonların geliştirdiği canlı ağaç üretme sanatıdır. Hemen hemen her bitki üzeride tatbik edilebilir. Çok büyük sabır isteyen bir iştir."

Teksin, saksıda yetiştirdiği bonsailerin, 15-20 yıllık ağaçların dallarını kullanmasına rağmen sadece birkaç aylık gibi olması dolayısıyla görenlerin ilgisini çektiğini aktardı.

Bu sanatla uğraşanların adeta terapi görerek psikolojik bakımdan rahatladığını ve bitkinin yetişmesine tanık oldukları için yaşamın anlamını daha iyi kavrayabildiklerini ifade eden Teksin, bonsai fiyatlarının ise bin liradan başlayıp 10 bin lirayı aştığı bilgisini verdi.

Fehmi Gökmen Teksin, şimdiye kadar 8 bonsai eseri bulunduğu, 16 çalışmasının ise yetiştiğini aktardı.

Evinde kurduğu atölyede yaptığı eserleri, ilk kez geçen ay 11'incisi yapılan Ayvalık Zeytin Hasat Şenliği'nde halkın beğenisine sunduğunu bildiren Teksin, koleksiyonunu Ayvalık'ta bir zeytin fabrikasının bahçesinde çiftçilere, yine aynı ilçede bir butik otelde yabancı turistlere sergilediğini ifade etti.

Bonsailerine gözü gibi baktığına dikkati çeken Teksin, "Çok ısrar eden oldu ancak eserlerimi şimdiye kadar hiç satmadım, satmayı da düşünmüyorum. Kimseye de hediye etmedim" dedi.

- Bonsai sanatı

Japonca kaynaklı "bonsai", tabak anlamına gelen "bon" ve bitkinin karşılığı olan "sai" sözcüklerinden türetildi. Sözlük anlamı "saksıdaki ağaç veya bitki" olan bonsai sanatı, Japonya'ya 7-9'uncu yüzyıllarda Çin'den geçti.

Bonsai, yaşayan ağaçlara duyulan saygıyı ve bu ağaçların yaşamasını konu alan bir sanat olarak niteleniyor. Minyatür olan bonsailerin çevredeki ağaçlardan hiçbir farkları bulunmuyor. Özenle seçilen ağaç dalları, budanarak ve ilgiyle yetiştirilerek minyatür ağaç görünümü veriliyor.

En güzel bonsailerin, sığ ve yayvan saksılarda yetiştirilenler olduğu belirtiliyor. Süpürge, şelale gibi şekillerde yetiştirilen bonsailer, özellikle büyükşehirlerde insanların doğaya olan özlemlerini minyatür olarak karşılıyor.

Ağırlıklı olarak dış mekan ağaç ve çalı türlerinden bonsai yapılsa da çokça bilinen ev bitkilerinden de bu sanat eserleri meydana getirilebiliyor. Özgün özelliklere sahip bonsailere, çok yüksek fiyatlardan alıcı bulunabiliyor.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.