Balıkesir

"İç turizmin lideri" yaz sezonuna hazırlanıyor

11:19 08 Nisan 2016
"İç turizmin lideri" yaz sezonuna hazırlanıyor

HAKAN FİRİK / TARIK KÖSE - Balıkesir'in Ege ve Marmara denizleri kıyısında bulunan, yaz aylarında adeta nüfus patlaması yaşanan yerleşim merkezlerinde, turizm sezonu öncesi hummalı çalışmalar yürütülüyor.

Özellikle 25 binden fazla yatak kapasitesine sahip olan ve yılda yaklaşık 3 milyon gecelemeyle iç turizmde ilk sıralarda gelen Edremit Körfezi'ndeki Ayvalık, Ören, Akçay ve Altınoluk ile Kapıdağ Yarımadası'nda yer alan Erdek'te kumsallar temizleniyor, konaklama tesislerinde tadilat yapılıyor, gezi tekneleri yeni turlar için bakıma alınıyor.

Yaz aylarında, ikinci konutları ve konaklama tesisleriyle İstanbul, İzmir, Bursa, Balıkesir ve Eskişehir'den yoğun şekilde konuk ağırlayan Edremit Körfezi'ndeki turistik tesislerin sahipleri, çalışanları, iyi bir turizm dönemi geçirmeyi umut ediyor.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 115 kilometreye yakın sahil şeridine sahip Edremit Körfezi'nin, yaz sezonunda bilhassa yerli turistlerin gözdesi olduğunu söyledi.

Körfezdeki yerleşim birimlerinde hem "deniz, kum ve güneş" üçlemesini tercih edenlere hem de termal tesislerde tatilini geçirmek isteyenler ve doğa turizmiyle baş başa sakin bir tatil için bol alternatif bulunduğunu belirten Saka, Edremit'in kış aylarında 141 bin olan nüfusunun yaz sezonunda yaklaşık 10 kat artarak 1,5 milyona ulaştığını anlattı.

Kazdağları eteklerindeki Edremit'te güneşin etkisini göstermeye başladığını dile getiren Saka, şöyle konuştu:

"Tek tük denize girenler oluyor. Bugün yarın denize giren kişi sayısı da artmaya başlar. Bundan dolayı da sahillerimizde temizleme çalışmalarımız başladı. Gelen halkımıza daha temiz bir denizle hizmet vereceğimizi umuyorum ancak Edremit olarak sadece deniz, kum, güneş turizmine bağlı değiliz. Gerek Güre'de gerekse Bostancı Mahallesi'ndeki termal tesislerimiz hafta sonları bayağı aktif olarak yer bulunamayacak bir şekilde çalışmaya başladı. Onun dışında da Kazdağı Milli Parkımız da doğa tutkunlarını yılın 12 ayı bir cazibe merkezi gibi kendine çekiyor."

- Körfeze daha fazla yabancı turist çekmeye çalışıyorlar

Edremit Körfezi Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Nevzat Ergün de yaz turizmi sezonu için hazırlıklarının büyük ölçüde tamamlandığını ifade etti.

Bölgenin daha çok yerli turistler tarafından tercih edildiğini anımsatan Ergün, yabancı turistleri çekmek için de çalışmalarının sürdüğünü aktardı.

Ergün, körfezde uluslararası turizm standartlarında konaklama, yeme içme tesisleri, eğlence yerleri açılmaya başlandığını kaydederek, "Sanıyorum 15-20 güne kadar herkes hazırlıklarını yapmış, kapısının önünde hem iç hem de dış pazarı bekliyor olacağız. Ülkemizin son dönemde yaşadığı ağır terör saldırıları toplumumuzu belki gezmeye kapalı konuma itmiş olabilir. Halkımız endişe etmesin. Edremit'in, Balıkesir'in her zaman güvenli bir bölge olduğunu halkımız bilir. Güvenli, refahlı, huzurlu bir şekilde tatillerini yapmaya bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayvalık Otelciler ve Pansiyoncular Derneği Başkanı Hatice Arga ise yaz turizminde sezonun bereketli geçmesini beklediklerini anlattı.

İlçeye gelen tatilcilerin sadece "deniz, kum ve güneş" üçlemesine bağlı kalmadığına dikkati çeken Arga, "Ayvalık'ta korunan tarihi dokuyu özel olarak görmeye gelenler var. Turistlerin belirli bir bölümü kültür gezisi yapıyor. Ayvalık'a uğruyorlar, Ayvalık'tan Bergama gibi tarihi yerlere gidiyorlar." dedi.

- "Erdek turizmi çeşitlendirilmeli"

Marmara Denizi'ne kıyısı olan Erdek'in Ticaret Odası Başkanlığını da yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Turizm Kurulu Başkanı Özlem Sarı da turizmin Erdek için zeytinden sonra en önemli gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Turizm bakımından ilçenin çok büyük imkanlara sahip olduğunu vurgulayan Sarı, şunları kaydetti:

"Erdek'in her konuda olduğu gibi turizm sektöründe de büyük bir atılıma ve zihniyet devrimine ihtiyacı var. Erdekli turizmciler, sezon öncesinde tesislerini boyayıp badana yapmayı turizme hazırlık sanıyor. Zaten yapmaları gerekenleri yerine getirmeleri turizme hazırlık değildir. Önemli olan turizmin kalitesini, turist kalitesini ve müşteri portföyünü yükseltmektir. Kimse alınıp gücenmesin ama Erdekli turizm işletmecileri, hizmet kaliteleri düşük olduğu halde müşterilerinden bu düşük kaliteye göre yüksek paralar alıyor. Hepsi de para kazanıyor. Erdek turizmini artık deniz, kum ve güneş üçgeninden çıkararak çeşitlendirmek gerekir. Bu ilçede en azından 6 ay turizm yapılmalıdır. Tesislerde ucuz personel anlayışı yerine eğitimli personel çalıştırılmalıdır. Erdek'te yıllardır kayıtlı pansiyonculuk anlayışı bulunmuyor. Bu sistemi mutlaka yaşama geçirmeliyiz. Kısacası, Erdek de artık güney bölgelerindeki gibi farkındalık yaratmak zorundadır."

İlçede motel işleten Recep Eren ise daha çok yerli turistlerin ilgi gösterdiği bir bölge olduğu Erdek turizminde sezonun kayıplarla geçeceğini beklemediklerini belirtti.

Özellikle İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi çevredeki büyük şehirlere yakınlığından dolayı Erdek'in bu illerden turist çektiğini anlatan Eren, sezondan iyimser olduğunu sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.