Balıkesir

Tablolarındaki tezhip "22 ayar"

11:53 11 Eylül 2016
Tablolarındaki tezhip "22 ayar"

HAKAN FİRİK - Balıkesir'in Edremit ilçesinde üçüncü kişisel sergisini açan Bursalı tezhip sanatçısı Öner Vancı, tablolarında 22 ayar altın tozu kullanıyor.

Vancı'nın, 4 ayda tamamladığı tablolarının her birinde ortalama 250-300 liralık altın tozu bulunuyor.

Eserlerini Edremit Ayşe Sıdıka Erke Müzesinde sergileyen Vancı (70), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 27 yıllık öğretmenlik hayatının ardından 1993'te emekli olduğunu ve resim ve el sanatlarıyla uğraşmaya başladığını söyledi.

Vancı, daha önce yağlı boya resimler yaptığını, 4 yıldır da tezhip sanatı üzerine çalışma yürüttüğünü ifade ederek, tezhiple ilgili üçüncü kişisel sergisini açtığını belirtti.

Tezhip'in "altınlama, yaldızlama, bezeme" anlamına geldiğini anlatan Vancı, şöyle konuştu:

"Eserlerimizin birçok yerinde 22 ayar toz altın kullanıyoruz. Buna biz 'sarı altın' diyoruz, 24 ayar olduğu zaman 'kırmızı altın', 18 ayar olduğu zaman da 'yeşil altın" diyoruz. Eğer ucuz olsun derseniz yaldız kullanıyoruz. Altın biraz maliyetli olduğu için 0,4 gramını kaseler içerisinde toz şeklinde alıyoruz. Gerekli işlemleri uyguladıktan sonra saf suyla eritiyoruz. Kuruduktan sonra da kehribarla bunu sertleştiriyoruz. Biz buna altının mührelenmesi diyoruz."

Vancı, tablolarını satmak amacıyla yapmadığını belirterek, "Eserlerimi sergileme amacıyla yapıyorum. Şu anda satışa yönelik bir niyetim yok. Birçok ilçede sıraya girdim, eserlerimi oralarda da sergileyeceğim. Eserleri görenler bunların gerçek altın olup olmadığını soruyor. Onlara bu parlayan sarı renklerin 22 ayar toz altın olduğunu anlatıyoruz." dedi.

Çalışmalarını Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki atölyesinde ve Halk Eğitimi Merkezinde sürdüren Vancı, yaklaşık 4 ayda tamamlandığı tablolarının her birinde ortalama 250-300 liralık toz altın kullandığını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.