Balıkesir

Milli Savunma Bakanı Işık Balıkesir'de: (1)

17:29 03 Mart 2017
Milli Savunma Bakanı Işık Balıkesir'de: (1)

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Her şeye hayır diyen bir konumda bulunmanın ne ülkeye ne demokrasiye ne de CHP'ye bir faydası olur. Bu sistemin sürdürülemez olduğunu en iyi bilenlerden birisi eminim ki Kılıçdaroğlu'dur. Çünkü bürokrasiden geliyor." dedi.

Salih Tozan Kültür Merkezi'nde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Işık, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 15 yılda attığı adımlarla kendi demokrasisini, ekonomisini, ordusunu ve savunmasını güçlendirdiğini söyledi.

Böyle bir coğrafyada ayakta kalmanın başka bir yolunun olmadığına değinen Işık, "Güçlü bir demokrasi Türkiye için ekmek kadar su kadar ihtiyaçtır. Biz 15 yıldır demokrasinin güçlenmesi için her gün adım atıyoruz. Birileri bunu farklı yöne çekse de demokrasinin üzerindeki vesayet odaklarını tek tek elimine ediyoruz. Bu ülke dünyada maalesef demokrasiye çok fazla müdahalelerin olduğu bir ülke olarak biliniyor." ifadesini kullandı.

Işık, cumhurbaşkanının nasıl seçileceğinin 1982 Anayasası'nda yazılı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"1982'de AK Parti de bugünkü bazı siyasi partiler de yoktu. Cumhurbaşkanını Meclis, kendi seçecek. Bizim sistemimiz parlamenter bir sistem ama 1982 Anayasası öyle bir cumhurbaşkanı tanımlamış ki, başkanlık sistemindeki bütün yetkiler neredeyse cumhurbaşkanında var ama buna mukabil cumhurbaşkanının hiç sorumluluğu yok. Vatana ihanetin dışında hiçbir şeyle suçlanamıyor. Bu aslında Kenan Evren'e göre bir cumhurbaşkanlığı. Anayasa'ya öyle maddeler konmuş ki, Kenan Evren, her türlü yetkiye haiz olsun ama hiçbir sorumluluğu olmasın."

AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana programlarında başkanlık sisteminin olduğunu aktaran Işık, şunları kaydetti:

"CHP de bildiğimiz kadarıyla parlamenter sistemi savunuyor. Şimdi biz bir teklif hazırladık, MHP'nin desteğini alarak Meclis'e getirdik. Demokraside beklenen ana muhalefet partisinin de bir öneri hazırlayıp Meclis'e getirmesi değil midir? Meydana çıkıp nutuk atmak kolaydır. Zor olan mutfakta çalışmaktır. CHP'nin parlamenter sistemi güçlendirecek bir hazırlık yapıp toplumun önüne çıktığını gördünüz mü? Biz yaptık hazırlığımızı, getirdik. Katkı verin 'Vermeyiz', alternatif getirin 'Getirmeyiz'. Gelin bu işi beraber daha iyi bir noktaya oturtalım 'Olmaz'. Biz sadece 'hayır' deriz. Sadece hayır demekle olmaz. Dünyanın öbür ucundan Şili'den kampanya için profesyonel getirmişler, bir hafta sonra adam demiş ki 'Ben hala bunların niye hayır dediğini ve halka ne söylediklerini anlamadım' demiş."

- "Parlamenter sistem kötüdür anlayışında değiliz"

Demokrasilerde halka umut vermenin önemine vurgu yapan Işık, "Her şeye hayır diyen bir konumda bulunmanın ne ülkeye ne demokrasiye ne de CHP'ye bir faydası olur. Bu sistemin sürdürülemez olduğunu en iyi bilenlerden birisi eminim ki Kılıçdaroğlu'dur. Çünkü bürokrasiden geliyor. Buna rağmen hem alternatif getirme hem öneriye hayır de, bunun anlaşılabilir bir tarafı yok." dedi.

Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçmesinden yana olduklarını dile getiren Işık, "Bir gövdede iki başın bulunması bir gemide iki kaptanın olmasıdır. Denizcilerin çok güzel bir sözü vardır. İki kaptan gemiyi batırır. Bir gemide iki kaptan olursa o gemi muhakkak batar. Esas olan görev, yetki ve sorumlulukları net olarak tanımlanmış, tek başlı bir yapıdır. Parlamenter sistem kötüdür anlayışında değiliz. Biz önerdiğimiz sistemin Türkiye için daha doğru bir sistem olduğuna inanıyoruz ama parlamenter sistemi savunanları da 'Siz yanlış yoldasınız' diye eleştirmiyoruz. Ancak parlamenter sistemin ruhuna uygun öneri de yok."

(Sürecek)


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.