Balıkesir

Zeytin sektöründe "tasarı" mutluluğu

12:55 14 Haziran 2017
Zeytin sektöründe "tasarı" mutluluğu

Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim alanlarından Edremit Körfezi çevresindeki çiftçiler, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunun, zeytinlik sahalarla ilgili maddeyi, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısından çıkarmasının mutluluğunu yaşıyor.

Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Al Yılmaz Diker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytincilik sahalarıyla ilgili maddenin torba kanun tasarısından çıkarılması haberiyle büyük sevinç yaşadıklarını belirterek, bu konuda oluşturulan sıkıcı ve endişeli bir ortamın Türkiye gündeminden çıkarılmasının zeytin üreticileri adına memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

"Bu mücadelede kaybeden veya kazanan yoktur. Sağduyu kazanmıştır." ifadesini kullanan Diker, bundan sonra bu tasarının Meclis gündemine gelmemesi gerektiğini, Türkiye zeytinciliğinin hedeflerine ulaşmak için yolunu çizmesinin son derece önemli olduğunu bildirdi.

Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi (UZZK) İcra Direktörü Mustafa Tan da zeytin ağacının korunmasına imkan tanıyan köklü değişim için çaba gösterilmesi gerektiğini aktararak, "Bundan sonraki hedefimiz, el birliğiyle Zeytincilik Kanunumuzun uzun süre değiştirilmeyecek şekilde revize edilmesi ve tarafımızdan gelen teklifle kanunlaşmasıdır." diye konuştu.

- "İyi niyet içinde söz konusu kanun tasarısı geriye çekildi"

Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Hakkı Semerci ise zeytin üreticilerinin sorunları görüşüp çözmekten yana olduğunu belirterek, "Ülkemizde yer altı kaynakları tabii ki kullanılacak. Bugün kömür olmasa bu ülkede yaşanabilir mi? Ancak yer üstüne zarar vermeden yer altı kaynaklarımızı da kullanmalı. Zeytinin tüm bileşenleri ve hükümet yetkililerinin bir araya gelip bu konuya en sağlıklı çözümü bulacaklarına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Gelinen aşamanın son derece olumlu olduğunu, bir iyi niyet içinde söz konusu kanun tasarısının geriye çekildiğini dile getiren Semerci, "Ancak bu önümüzdeki günlerde tekrar gelmeyecek demek değildir. Bu ülkenin eğer bu kaynaklara ihtiyacı varsa zeytinimize dokunmadan, zeytinimize zarar vermeden bu kaynaklardan da faydalanabilmenin yolunu bulmak lazım. Ortak akılla bunlar bulunur. Biz şu aşamadan çok memnunuz. İnanıyoruz ve diliyoruz ki önümüzdeki günlerde buna çok daha aklıselim bir görüşle çözüm bulunacak.” ifadesini kullandı.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer de tasarının geri çekilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Zeytinin tüm bileşenlerinin bir araya gelip, sektördeki sıkıntıları geniş kapsamlı ele alarak mevcut kanunun daha fazla işler hale getirilmesi için çalışmalar başlatması gerektiğini dile getiren Gençer, "Bu bağlamda yeni gelişmenin zeytin üreticilerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.